Gå til sidens hovedinnhold

- Sverige sviktet Norge på det groveste

Forfatter Eirik Veum fortalte hvor langt svenskene gikk i å hjelpe nazistene og svike sitt broderfolk i vest.

- Sverige gjorde alt de kunne for å holde seg utenfor krigen, koste hva det koste ville, og de sviktet Norge på det groveste, sa forfatter Eirik Veum under et bokbad i Kristiansund fredag kveld.

Veum fortalte hvordan tyske tropper og forsyninger kunne reise risikofritt gjennom Sverige til Norge under store deler av Andre verdenskrig. Dermed slapp tyskerne den risikofylte sjøveien til Norge.

du gamla, du fria, du svikfulla bror

- Dette gjorde tyskerne istand til å drepe norske soldater, og det har svenskene aldri stått til ansvar for, sa Veum og fortalte også at de allierte var sjokkert over hvordan svenskene tjente seg søkkrike på å levere jernmalm til den tyske krigsmaskinen.

Se Eirik Veum fortelle om «Det svenske sviket» her:

Les Aage Sivertsens blogg: Veum gjør ap med krigshistorikerne

Statsminister hatet Sverige

Forfatter og journalist Eirik Veum har kommet med oppfølgeren til bokserien «Nådeløse nordmenn». Etter tre bøker om nordmenn som sviktet landet, har Veum nå skrevet boken ««Det svenske sviket», som er en dokumentarisk faktaformidling av svenskenes handlinger under andre verdenskrig. Artikkelen fortsetter under bildet.

Det er ingen, ingen, ingen jeg hater så flammende vilt som Sverige

I boken forteller han blant annet hvordan svensk politi spionerte på og pågrep nordmenn i Sverige, og sendte dem til tyskerne. Noen av disse ble henrettet, andre sendt til Tyskland eller Grini. Nordmenn ble også stilt for retten i Sverige for å ha spionert på tyskerne fra Sverige.

På studieturer til Tyskland

Mens svenskene sa nei til å ta imot Kong Haakon i aprildagene 1940, reiste svenske offiserer til Tyskland for å lære krig. Sviket gjorde at norske Kong Haakon aldri snakket med svenske Kong Gustav igjen. Den norske statsministeren Johan Nygaardsvold skrev i et brev at «Det er ingen, ingen, ingen jeg hater så flammende vilt som Sverige», og i Norge sang man «du gamla, du fria, du svikfulla bror».

- Så sier svenskene at «dere hadde gjort det samme», men vi hadde et valg 9. april. Mens vi valgte motstand, så valgte svenskene samarbeid. Det er forskjellen, sa Veum under bokbadet.

Les også: Kronprins Haakon ønsket velkommen til kongelig utekino

Veum sa også at svenskesviket ble dysset ned etter krigen for å lege krigssårene mellom broderfolket, og som takk for ettergitt gjeld.

Du kan se hele bokbadet med Eirik Veum her. Veum snakker om svenskesviket fra 1 time og 10 minutter ute i bokbadet.

HTML EMBED
embedNAvideo("8WOfnKkKwdnb0v37gLXWYQ", false)
HTML EMBED
embedNAvideo("1YQkhiGWpcASc6BvHoF6YQ", false)

Kommentarer til denne saken