RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Svikter asylsøkeres helse

Sju av ti kommuner makter ikke å følge opp helsetjenestetilbud til asylsøkere og flyktninger vedrørende oppfølging av tuberkulose.

Helsetilsyn i alle landets fylker har sjekket om de utvalgte kommunene yter nødvendig helsehjelp og foretar nødvendige helseundersøkelser av flyktninger, asylsøkere og familiegjenforente. Flere lovbrudd er avdekket.

En gjennomgang Aftenposten har foretatt viser at 30 av 42 kommuner bryter loven. Tallene er ifølge Helsetilsynet representative for hele landet. Gjennomgangen viser blant annet mange kommuner bryter smittevernloven, spesielt i forhold til tuberkulosesmittede. En rekke kommuner mangler for eksempel tuberkuloseprogram, og oversikt over personer som plikter å gjennomgå tuberkuloseundersøkelse.

- Enten det gjelder tuberkulose eller andre smittsomme sykdommer, er det utrolig viktig at vi raskt skaffer oversikt over helsetilstanden. Dette for å unngå at sykdommer skal bryte ut og utvikle seg til et større sykdomsbilde i Norge, sier statssekretær Elisabeth Aspaker i Helse- og omsorgsdepartementet (HOD).

Departementet avventer en rapport fra Helsetilsynet rundt nyttår.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere