Svindlerlegen stakk fra rettssaken

Jamal Khamis

Jamal Khamis Foto: Kjetil Mæland/privat (Nettavisen)

Oslo-legen Jamal Khamis dukket aldri opp før rettssaken skulle begynne i dag. Nå er straffesaken trukket.

25.10.10 15:38

- Vi har forsøkt å stevne ham, men vi vet ikke hvor han er, sier politiadvokat Christian Stenberg ved finans og miljøkrimseksjonen i Oslo politidistrikt til Nettavisen mandag morgen.

Stenberg sier at saken ikke er utsatt, men at tiltalen er trukket. Det betyr at påtalemyndigheten ikke har håp om å få tak i Khamis med det første.

Den 47 år gamle legen Jamal Khamis var blant fastlegene i Oslo med aller flest pasienter. Samtidig som legen drev sin populære praksis i Oslo sentrum, solgte han ifølge tiltalen resepter på narkotiske preparater til pasienter.

I tillegg skal han ha svindlet både NAV og banker for millioner av kroner.

Pågrepet
Jamal Khamis ble pågrepet i oktober 2008. Før pågripelsen hadde han ført sju millioner kroner ut av Norge, til konti i Sveits og De Forente Arabiske Emirater.

Les: Pille-lege overførte syv millioner

Politiet fryktet at Khamis ville rømme hvis han ble sluppet ut av varetekt. Før nyttår ble han likevel løslatt fra varetekt. Etter at tiltalen ble forkynt våren 2010 forduftet han.

Khamis er nå etterlyst internasjonalt gjennom Interpol.

Kona til Khamis er også siktet i denne omfattende saken. Hun skal ha jobbet som lege i Norge uten autorisasjon. Hun skal også ha svindlet NAV og to banker for store beløp sammen med Khamis. Kona forsvant ut av Norge med deres felles barn før Khamis ble pågrepet i oktober 2008.

Borte
Forsvarer Morten Furuholmen ønsker ikke å kommentere hvorvidt han har hatt kontakt med sin klient før rettssaken skulle begynne mandag.

- Jeg har taushetsplikt, så det verken kan eller vil jeg kommentere, sier Furuholmen.

Trolig bor både Khamis og kona nå i Dubai med millionene de har ført ut av Norge. Nettavisen har tidligere skrevet om kona som i dag jobber ved et legesenter i Dubai.

Les: Siktet i Norge - jobber i Dubai

Lang og omfattende tiltale
Tiltalen mot legen var omfattende og lang. Khamis var blant annet tiltalt for å ha skrevet ut resepter på narkotiske legemidler til pasienter, og tatt betaling som «oversted egenandel eller annen rimelig betaling» i følge påtalemyndigheten.

Tiltalen mot legen omfattet blant annet salg av resepter til to personer i 2006. Påtalemyndigheten har tiltalt mannen for grov korrupsjon med en strafferamme på 10 års fengsel. Ifølge tiltalen skal mannen ha mottatt større pengebeløp for å gi de to kvinnene resepter på:

-9900 tabletter Paralgin forte
-2490 tabletter Sobril
-3040 tabletter Zopiclone
-2225 tabletter Valium

Dette er populære medisiner blant misbrukere, og omsettes lett på gata i Oslo. Paralgin forte er et vanedannende smertestillende middel. Sobril og valium er et beroligende preparat, mens zopiclone er et sovemiddel. Disse medikamentene er alle såkalte b-preparater som leger må ha dispensasjon for å skrive ut resepter på.

- Svindlet NAV
Han var også tiltalt i forbindelse med at mor til hans barn motokk 800.000 kroner i stønad som eneforsørger fra NAV i perioden 1999 til 2008.

Politiet mener at mannen i virkeligheten bodde sammen med barnemoren i denne perioden.

Den samme kvinnen jobbet som lege på legekontoret til mannen selv om hun ikke var autorisert lege. Politiet mener at mannen fikk urettmessig utbetalt 1 million kroner i trygderefusjon mellom 2005 og 2008 for behandlinger hun gjorde.

NAV betalte også 80.000 kroner i arbeidsmarkedstiltak for opplæring av denne kvinnen, og nærmere 600.000 kroner i sykepenger som etaten mener ble utbetalt på feil grunnlag.

I tillegg var mannen tiltalt for å ha svindlet Nordea og DnB NOR for millioner.

I 2008 fikk han 2 millioner i lån fra Nordea til oppussing av et hus på Hellerud i Oslo. Noen måneder senere fikk han utbetalt 7,5 millioner av DnB NOR for oppussing av den samme boligen. 5,4 millioner av disse pengene ble overført til konti i utlandet.

Han var også tiltalt for brudd på bokføringsloven og ligningsloven i forbindelse med legevirksomheten sin i Oslo.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag