RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Svindlet dame (82) for over én million

(Politiet)
Sist oppdatert:
21-åringen svindlet for millioner og var med på flere innbrudd. Nå er han dømt.

Mannen var blant annet med på å svindle en 82 år gammel dame for over én million kroner. Han sto også vakt under en rekke innnbrudd i klesbutikker på Østlandet.

Nå er han dømt til 2,5 års fengsel, skriver Romerikes Blad.

Organisert bande

Politiet mente 21-åringen er en del av en organisert bande som har spesialisert seg på å raide klesbutikker.

Da han møtte i Nedre Romerike tingrett i begynnelsen av september, sto han tiltalt for å ha raidet fem klesbutikker – blant annet Mostue i Lillestrøm – for varer til en verdi av over én million kroner, stjålet en Audi til 650.000 kroner og stjålet Apple-produkter for nær 200.000 kroner.

21-åringen erkjente straffskyld for to av de fem innbruddene i klesbutikker, men nektet for å ha vært med på sjokkbrekket hos Mostue, der en svart Audi A4 ble brukt som rambukk og merkeklær for over 300.000 kroner ble stjålet.

Frikjent for sjokkbrekk

Selv hevdet 21-åringen at han var i Gøteborg da klesbutikken i Lillestrøm ble raidet, men tre forskjellige etterforskere i politiet var så godt som sikre på at det var 21-åringen man kunne se på overvåkningsbildene.

Rettens mindretall mente også det var hevet over tvil at 21-åringen deltok på sjokkbrekket, mens rettens flertall mente 21-åringens deltakelse ikke var tilstrekkelig bevist.

- Etter en samlet vurdering er flertallet ikke overbevist om at tiltalte deltok i det grove tyveriet hos Mostue, og denne tvilen må komme tiltalte til gode, heter det i dommen.

De seks andre innbruddene mener derimot retten det er bevist at 21-åringen var med på.

Ingen hovedmann

Retten finner det også bevist utover enhver rimelig tvil at 21-åringen medvirket til å svindle en 82 år gammel kvinne fra Rælingen for 1,3 millioner kroner og en 51 år gammel Oslo-mann for 400.000 kroner.

21-åringen blir også dømt for ett tilfelle av forsøk på grovt tyveri, ett tilfelle av kjøring med stjålet bil, ett tilfelle av å bruke falsk id og to tilfeller av kjøring uten gyldig førerkort.

Aktor, politiadvokat Marianne Klausen, la ned påstand om fengsel i to år og seks måneder.

I sin straffutmåling har retten lagt vekt på at det gjelder alvorlig, omfattende vinningskriminalitet. 21-åringen har, ifølge retten, hatt befatning med forhold knyttet til verdier som til sammen utgjør 3,6 millioner kroner.

Retten mener derimot ikke at 21-åringen er noen hovedmann eller organisator, og har satt straffen til fengsel i to og et halvt år, hvorav seks måneder gjøres betinget med en prøvetid på to år.

Han er også dømt til å betale erstatning på over 700.000 kroner.

- Vi er godt fornøyd med dommen og har i all hovedsak blitt hørt. Vi vil ikke anke, sier aktor i saken, politiadvokat Marianne Klausen i Romerike politidistrikt.

Vurderer anke

At 21-åringen er frikjent for sjokkbrekket i Lillestrøm, tar hun til etterretning.

- Jeg merker meg at det var dissens hos dommerne, og at flertallet har vurdert bevissituasjonen annerledes enn oss, sier Klausen.

21-åringens forsvarer, advokat Annette Barlinn, synes dommen er streng.

- Vi skal nå sammen vurdere om dommen skal ankes. Utover at den er streng ønsker jeg ikke å kommentere dommen, sier Barlinn.

Les flere nyheter fra Romerikes Blad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere