*Nettavisen* Nyheter.

Svindlet for én million kroner

Foto: OLAV SUNDVOR (Bergensavisen AS)

Mann hevdet han hadde sendt 80 kilo dataustyr.

22.11.11 08:43

(Bergensavisen): Svindleren som fikk utbetalt én million kroner etter å ha beskyldt Posten for å rote vekk datautstyr, slipper å sone i fengsel. Årsaken er at det tok tre år før saken kom opp for retten.

- Den lange saksbehandlingstiden, som ikke kan lastes tiltalte, tilsier at det utmåles en straff i form av 120 dagers betinget fengsel, skriver Bergen tingrett.

To ganger tidligere er den 30 år gamle mannen dømt for bedragerier.

I 2007 og 2008 sendte han uriktige skademeldinger på til sammen åtte postforsendelser. Han var registrert med eget firma, men mottok stønad fra Nav.

Mottakerne hadde aldri bestilt noen varer, og 30-åringen innrømmer at han aldri leverte inn datautstyr i tre forskjellige «Post i butikker» i Bergen, blant annet Ica nær i Marken. Alt var bløff.

Svindelen ble først oppdaget etter at forsikringsselskapet sendte regresskrav til Posten.

- Helt usannsynlig at ikke ansatte i Ica nær skulle ha lagt merke til om noen skulle komme innom for å sende datautstyr på 80 kilo, skrev en av lederne i Posten i en redegjørelse.

Maks to kilo
Maksgrensen på a-post er dessuten to kilo og verdi inntil 5000 kroner.

30-åringens forsvarer, advokat Anders Brosveet, sa i retten at svindelen var hjelpeløs. Det mest overraskende var at forsikringsselskapet betalte ut forsikringssummen, ifølge forsvareren.

Bergen tingrett går ikke inn på det, men slår fast at tiltalte handlet med viten og vilje og fremmet krav for å få uberettiget utbetaling.

Det er ikke første gang at politi, påtalemyndighet og domstol roter det til i saker mot 30-åringen.

I 2006 ble han dømt til åtte måneders fengsel etter å ha forfalsket underskriften til en politiadvokat for å få utbetalt erstatning. Dommen ble opphevet på grunn av lovfeil. Da hadde han sonet syv måneder.

Men det ble aldri reist noen ny tiltale. Politiet fant aldri igjen det sentrale originaldokumentet hvor den forfalskede underskriften sto.

Denne saken er levert av Bergensavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag