Svindlet unge millionærer

Foto: (Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX)

Rema 1000-arvingen Kjell Magnus Reitan sto sammen med flere andre unge millionærer på svindlerlisten til tre Oslo-menn.

14.01.04 10:27

Mandag står de tre personene tiltalt for blant annet å ha svindlet flere unge millionærer og studenter i løpet av noen uker i 2001.

På listen over unge millionærer som skal ha blitt svindlet av en eller flere av de tre, finner man blant annet Kjell Magnus Reitan (bildet), Gunnar Fredrik Selvaag, Mikkel Eivindsson Astrup og Marius Bøhler.

Svindlet for 19.000
Her er tiltalepunktene mot den hovedtiltalte 27-åringen etter hans raid mot søkkrike Kjell Magnus Reitan:

  • Torsdag 20. september 2001 på Kløfta forledet han de ansatte hos Expert Kløfta til å opprette en Her og Nå kredittkjøpskonto hos GE Capital og belastet denne med kr 9498 kroner ved hjelp av et falsk førerkort i Kjell Magnus Reitans navn, og voldte derved tap eller fare for tap for Reitan og/eller GE Capital.
  • Torsdag 20. september 2001 i Skedsmo forledet han de ansatte hos Aabel Sport til å utlevere ham diverse sportsutstyr til en samlet verdi av 9400 kr ved å benytte en Her og Nå kredittkjøpskonto som var opprettet ved hjelp av et falskt førerkort i Kjell Magne Reitans navn hos GE Capital, og voldte derved tap eller fare for tap for GE Capital og/eller Reitan.
  • Torsdag 20. september 2001 i Skedsmo forsøkte han å forlede de ansatte hos Lefdal, Lørenskog til å opprette en kredittkjøpskonto hos Gjensidige NOR i Kjell Magnus Reitans navn ved hjelp av et falskt førerkort, og voldte derved fare for tap for Gjensidige NOR og eller Reitan. Han lyktes ikke i sitt forsøk fordi de ansatte fattet mistanke til at førerkortet ikke var ekte.

Som tiltalepunktene viser var det ved å lage forfalskede pass eller førerkort med navnene til millionærene, at det ble opprettet kredittkjøpskontoer i millionærenes navn og deretter handlet hemningsløst.

De to andre tiltalte er henholdsvis 30 og 32 år gamle.

Hadde millionærliste
Ifølge politiet ble millionærofrene plukket ut fra en liste fra Økonomisk Rapport om unge og rike menn.

- De tiltalte så etter hvem som hadde mye penger og hvilken alder de hadde. Dette fordi de ved bruk av falske dokumenter skulle utgi seg for å være dem og de ville være sikre på at de hadde riktig alder og at de svindlet folk som hadde dekning på konto, sier politiadvokat Kirsti Rusdal ved Oslo politidistrikt til TV 2 Nettavisen.

Rusdal skal være aktor under rettssaken som starter i Oslo tingrett mandag.

Den 27 år gamle mannen skal i tillegg til å ha svindlet flere millionærer, også ha svindlet flere studenter for store beløp.

Svindlet for studielån
Studentene ble svindlet for studielånet sitt ved at de tiltalte leste gjennom listene på BI i Oslo over hvem som hadde fått tilsendt studielån. De tiltalte skrev ned personenes navn og fødselsnummer, og gikk deretter hjem og laget falske bevis.

Da de falske bevisene var på plass, gikk de tilbake til studiestedet og hentet lånedokumentene og tok dem ut i penger i nærmeste bank eller postkontor.

Ifølge Rusdal har de tre tiltalte erkjent flere av forholdene de er tiltalt for.

I tillegg til svindelen er 27-åringen også tiltalt for å ha forfalsket og brukt en falsk tusenlapp.

- Politiet har funnet kopi av en tusenlapp på en cd-rom og en hardisk, opplyser Rusdal.

Nekter for bruk av falsk tusenlapp
- Min klient har erkjent det meste av bedrageriene, men han har ikke erkjent å ha brukt den falske tusenlappen, sier 27-åringens forsvarer, advokat Henning Wikborg til TV 2 Nettavisen.

Politiet har funnet 27-åringens fingeravtrykk på en tusenlapp som ble benyttet i en kiosk i Bærum i august 2001.

- Min klient nekter for at det var han som brukte tusenlappen, men han har opplyst at han kan ha vært i miljøet hvor den har blitt produsert, sier advokaten.

To av de som må møte i retten, er også tiltalt for besittelse og bruk av mindre mengder narkotika.

Ifølge Rustad startet opprullingen av saken etter en trafikkontroll.

- I bilen til hovedtiltalte fant vi forfalskede pass. Da vi deretter ransaket både hans og andres bolig, kom vi over mer, sier Rusdal.

Opprinnelig var seks personer siktet i saken, men til slutt ble det bare tatt ut tiltale mot tre.

Det er satt av fem dager til rettssaken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.