*Nettavisen* Nyheter.

Svineinfluensa: Du kan være i høyrisikogruppen

Foto: Lisa F. Young (Crestock)

175.000 nordmenn kan være i høyrisikogruppen - uten å vite det!

09.11.09 11:37

(SIDE2): Ifølge tall fra Norges Diabetesforbund er det rundt 350.000 personer i Norge som har type 2-diabetes, halvparten av dem vet det ikke, viser den store Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT)

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Ifølge nettsidene til Diabetesforbundet er mennesker med diabetes i høyrisikogruppen for å få komplikasjoner ved smitte av ny influensa A (H1N1), og er blant de første som vil få tilbud om vaksine.

De nye tallene viser altså at opp til 175 000 nordmenn er i høyrisikogruppen for svineinfluensa. Disse vet det ikke selv, og er heller ikke inne i offentlighetens system.

- I prinsippet burde disse vært prioritert i vaksinekøen. Men problemet er at vi ikke vet hvem, de er, sier forbundsleder i Norges Diabetesforbund, Anne Mette Liavaag til Side2.

Diabetesforbundets egen test: Sjekk din diabetesrisiko
Informasjon fra helsemyndighetene: Disse er i risikogruppene
Les også: Slik forebygger du diabetes
Les også: Folkesykdommen vi kan stanse

Hvor lang tid tar det fra man mistenker at man har diabetes til man kan få en diagnose?

- Tar man testen og har høy risiko bør man kontakte legen sin. Tester av sukkernivået i blodet viser da tydelig om man har diabetes eller ikke.

Risikogruppene sikres ikke nok
Vaksineringen av risikogrupper og resten av landets befolkning har fått mye oppmerksomhet. Med 175 000 nordmenn som har diagnosen type 2-diabetes og rundt 25.000 med type 1-diabetes utgjør medlemmene til Diabetesforbundet en stor gruppe som skal prioriteres i vaksinekøen.

Dette har ikke gått helt på skinner ifølge forbundslederen.

- Det har vært et problem med prioriteringer i helsekøen. Det at hver kommune lager sitt opplegg byr på ulike problemer, og vi opplever at flere som har doser til overs etter at risikogruppene er vaksinert ikke deler med andre som ikke har fått vaksinert alle sine innbyggere i risikogruppen. Der er fint med kommunalt selvstyre, men her burde det vært sentrale systemer som sikret at risikogruppene ble prioritert, sier Anne Mette Liavaag til Side2.

Oppdages for sent
Hun understreker også at diabetes fører med seg en rekke helseproblemer som kan unngås om man oppdager det tidlig. Å belyse dette, og fange opp de det gjelder er også formålet med Verdens diabetesdag 14. November.

- Den skal bidra til at flere tar testen og til økt bevissthet blant enkeltpersoner og politikere. Det er en risikosport å ikke vite at man har diabetes, og Helse-Norge får mange unødvendige utfordringer som en følge av dette. Nå får for eksempel folk hjerteinfarkt, og så får de diabetesdiagnosen etterpå. Dette er en veldig dårlig måte å behandle problemet på, sier Liavaag.

Diabetesforbundets egen test: Sjekk din diabetesrisiko

Funnene i HUNT tyder i tillegg på at like mange – altså 350.000 personer – er i risikosonen for å utvikle type 2-diabetes. Disse har såkalt prediabetes, i form av nedsatt glukosetoleranse (IGT) eller forhøyet fastende blodsukker (IFG). Det samlede tallet kan dermed være 700.000 med type 2-diabetes eller forstadier til sykdommen. I tillegg kommer rundt 25.000 med type 1-diabetes.

Fakta om diabetes:

  • I dag har cirka 375 000 personer diabetes i Norge. Rundt. 25 000 har type1-diabetes (insulinavhengig diabetes), resten har type 2-diabetes (ikke-insulinavhengig diabetes). Diabetes er en kronisk sykdom som skyldes mangel på hormonet insulin og/eller nedsatt insulinvirkning. På verdensbasis regner vi med at 246 millioner mennesker har diabetes. Prognosene tyder på at dette tallet vil øke drastisk fremover.
  • Norges Diabetesforbund er en uavhengig interesseorganisasjon for folk som har diabetes og andre som er interessert i diabetes. Organisasjonen har ca. 41 000 medlemmer fordelt på 135 lokalforeninger og 19 fylkeslag.

Kilde: Norges Diabetesforbund

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.