*Nettavisen* Nyheter.

Svineinfluensa kan ramme Birken

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (SCANPIX)

Så mange som 6.750 deltakere i sykkelrittet Birken kan bli slått ut av svineinfluensaen.

30.07.09 20:01

H1N1-viruset kan legge en stor demper på Birkebeinerittet i slutten av august. Sykkelrittet samler 22.500 syklister fra hele Norge og våre naboland.

Helsemyndighetene ser for seg at mellom 10 og 30 prosent av den norske befolkningen kan bli syke i løpet av høsten. Dette betyr at 1,4 millioner nordmenn kan få den nye influensaen.

Lærer av Norway Cup
Er pandemien på topp her i landet i slutten av august, betyr det i teorien at 6.750 påmeldte syklister (30 prosent) kan ha influensaen. Det vil i så fall ramme det tradisjonsrike sykkelrittet ekstremt hardt.

- Vi er allerede nå i kontakt med helsemyndighetene for å se hvordan influensaen utvikler seg. Per i dag har vi ikke annet valg enn å vente og se. Men vi har gått gjennom våre rutiner og må uansett legge opp et ansvarlig løp etter hvordan sykdommen utvikler seg, sier rittlege Anne Marie Skotte til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Seks spillere på Norway Cup har fått påvist svineinfluensa etter at fire nye tilfeller ble bekreftet onsdag. Rittledelsen på Lillehammer følger utviklingen i Norway Cup tett.

- Birkebeinerittet og Norway Cup har et viktig likhetstrekk: mange mennesker er samlet på ett sted, og faren for smitte er dermed stor. Vi går allerede nå gjennom våre rutiner for å hindre smitte. Vi vil gjøre mye av det samme som skjer på Ekebergsletta, sier rittleder Bjørg Steine til ANB.

Må dusje hjemme?
Daglig leder for Birkebeinerrittet, Tone Lien, vil i god tid før avviklingen av sykkelrittet ha møter med kommunelegene i Åmot og Lillehammer samt fylkeslegene i Oppland og Hedmark.

- Vi skal møtes for å se på hvilke tiltak som er nødvendige å gjøre i forkant av rittet. Våre funksjonærer ute i løypene og ansatte i ledelsen kan bli syke, så vi vurderer fortløpende hvilke tiltak som må settes inn. Men det er ennå litt tidlig, sier Tone Lien.

Ett av tiltakene rittledelsen allerede nå vurderer, er å anmode folk om å reise hjem for å dusje etter endt målgang, i stedet for å benytte seg av anlegget i Håkons Hall.

- Vi har hatt overnatting på skoler med saler på 450 gjester. Må vi forandre på det? Dette er tiltak vi vurderer, men vi må se an utviklingen av influensaen, sier Lien.

Under rittet vil det bli satt ut desinfeksjonsmiddel for håndvask.

Birkebeinerrittet 2009, som i år er 93 km, ble fulltegnet etter 66 sekunder 30. oktober 2008. Rittet 29. august har 17.500 deltakere. Det nye rittet, FredagsBirken, som går 28. august ble fulltegnet i januar 2009. Her er deltakerantallet 5.000. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.