*Nettavisen* Nyheter.

Svineinfluensa stengte sommerleir

Foto: HO (REUTERS)

4H stenger sommerleir med 1700 ungdommer i Sogn og Fjordane etter utbrudd av svineinfluensa. 37 ungdommmer er i isolat.

25.07.09 15:59

Ungdommene på 4H-leiren i Breim i Gloppen kommune i Sogn og Fjordane kommer fra 15 land. Fredag ble det påvist svineinfluensa hos en av deltakerne, en 14 år gammel norsk jente, melder tv2nyhetene.no.

Også andre deltakere har symptomer.

Ifølge informasjonsansvarlig Beate Patay i 4H Norge, spredte smitten seg raskt.

– Vi registrerte en person med symptomer torsdag ettermiddag. Samme kveld hadde vi fem nye, og i løpet av fredag fikk vi 20 personer med symptomer. Nå er det 37 som ligger i isolat, sier Patay til Nettavisen.

Sendes hjem
Ifølge en pressemelding fra Fylkesmannen i Sogn og Fjordane meldte jenta, som er fra Sørlandet, torsdag at hun hadde fått feber. Hun ble umiddelbart undersøkt av lege, det ble tatt prøver og hun ble isolert fra leiren. Prøveresultatet fredag viser at hun har svineinfluensa, A(H1N1).

– Fredag har vi, i samarbeid med helsemyndighetene, bestemt oss for å foreta en gradvis avvikling av leiren, sier Patay.

Årsaken til at avviklingen skal skje gradvis er at det er 1700 deltakerne på 4H-leiren i Breim i Sogn og Fjordane. 400 av disse er fra utlandet. I tillegg er rundt 200 frivillige i sving under den ukelange leiren, som startet onsdag.

Dermed er det en praktisk utfordring med å få sendt alle som er symptomfrie hjem.

Isolasjon
De som ligger i isolasjon må regne med å ligge ut neste uke.

– Symptomene de får er som en influensa med feber og muskelsmerter. sykdomsforløpet varer i rundt tre dager, så må de også ligge fire dager i tillegg i isolasjon. Så langt har ingen blitt kritisk syke, og det har ikke vært behov for sykehusbehandling for noen av deltakerne. Samarbeidet med helsemyndighetene i forbindelse med dette har også gått veldig bra, sier Patay.

Blir isolert
- Vi var forberedt på at noe sånt som dette kunne skje og har lagt til rette for isolasjon. Hvis det viser seg at flere blir rammet, vil vi fortløpende isolere dem også, sier rådmann i Gloppen kommune, Marit Elisabeth Larssen, til Nettavisen.

Vurderte dere på forhånd om det var forsvarlig at 4H-leiren fikk gå som planlagt med tanke på svineinfluensa?

– Ja, vi diskuterte det og mente det ikke var uforsvarlig. Vi var som nevnt forberedt på å gjennomføre tiltak i fall det skulle dukke opp tilfeller. Nå overvåker vi situasjonen, sier Larssen. Smittevernlegen i Gloppen kommune holder løpende kontakt med Folkehelseinstituttet.

Deltakerene på leiren er i alderen fra 14 til 16 år.

Mer informasjon finner du på disse sidene:

Gloppen kommune

Fylkesmannen i Sogn og Fjordane

4H-leirens hjemmeside

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag