Svineinfluensaen har inntatt skolene

Foto: Thomassen, Christian (SCANPIX)

Flere elever ved to videregående skoler i Telemark og én i Sogn og Fjordane er sendt hjem etter utbrudd av svineinfluensa.

20.08.09 10:35

Rundt 20 elever er smittet av svineinfluensa ved Firda vidaregåande skule i Gloppen kommune i Sogn og Fjordane. De fleste av de smittede er hjemme, men noen bor på hybel og har valgt å ikke reise hjem, opplyser skolen på sin nettside. Det er opprettet isolat i kommunen, der elever som venter på transport hjem kan oppholde seg.

Skolen har 370 elever i alt. Gloppen var også kommunen som opplevde utbrudd av svineinfluensa på en 4H-leir med 1700 deltakere i slutten av juli.

Flere skoler i Telemark
I Grenland i Telemark er det mistanke om smitte blant elever på Porsgrunn videregående skole og blant elever og én lærer på Skien videregående skole.

På Skien videregående skole er to elever og én lærer trolig rammet av svineinfluensa, skriver Varden.

Ved Porgrunn videregående skole er en 16 år gammel gutt og en 18 år gammen jente rammet og må holde seg borte fra skolen i sju dager, skriver Varden.

- Vi vurderer fortløpende situasjonen i samråd med vår helsesøster, men vi har ikke iverksatt noen spesielle tiltak foreløpig, sier rektor Laila Lerum til avisa. Hun opplyser at alle elever har fått informasjon om regler for hygiene og smitteforebyggende tiltak.

Porsgrunn videregående skole har 1050 elever.

Ifølge Varden er tre lærere ved to forskjellige grunnskoler i Skien også influensasyke.

- Skolestart som vanlig
Norske helsemyndigheter gikk i forbindelse med skolestart ut og anbefalte vanlig oppstart i skoler og barnehager, også for de som tilhører de såkalte risikogruppene. Det gjelder blant annet de som har kroniske luftveissykdommer, nedsatt forsvar mot infeksjoner eller diabetes.

Det understrekes likevel at foreldre og ansatte på skolene må sørge for gode rutiner for hoste- og håndhygiene for å begrense smitten.

Rådet fra myndighetene er at influensasyke elever sendes hjem fra skolen og holdes hjemme i minst sju dager.

Les mer på Pandemi.no - myndighetenes nettside om svineinfluensa.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.