*Nettavisen* Nyheter.

Svoger forsvarte eksnazist

Daniel de Linde (25) sa seg skyldig i ran og forsøker i Oslo tingrett å hjelpe sin svoger, den tidligere nynazisten Terje Sjølie ut av ranstiltalen.

05.01.05 20:35

- Sladrehank skal selv ha bank. Det er en moral du lærer når du er liten.

Det sier forsvarer Vidar Lind Iversen som en forklaring på hvorfor Daniel de Linde ikke vil oppgi hvem som var de virkelige ranerne av pengetransporten på Grünerløkka 22. april 2003.

Klikk på bildet for å forstørre.

Daniel de Linde og hans advokat Vidar Lind Iversen i Oslo tingrett Foto: Bjørn Sigurdsøn (Scanpix)

TV 2 Nettavisen skrev tidligere onsdag hvordan de Linde gikk i politiets felle. I retten innrømmet også de Linde ranet, men forsøkte å holde de andre tiltalte utenfor.

Påtalemyndigheten mener at Terje Sjølie (30) og Trond Ron Jarle Horgen (40) står bak ranet på en pengetransport på Grünerløkka i 2003 sammen med de Linde og en annen 30-åring. Alle fire er dømt eller tiltalt for andre ran og politiet anser dem som en del av ransmiljøet i Oslo.

Forklarte seg for første gang
Da rettssaken startet onsdag forklarte de Linde, Horgen og Sjølie seg for første gang om ranet. De har ikke ønsket å fortelle politiet om deres egen tilknytning til ranet.

- Det er et problem i slike saker fordi vi ikke kan etterprøve de tiltaltes forklaringer, sier statsadvokat Pål K. Lønseth til TV 2 Nettavisen.

Påtalemyndigheten mener likevel å kunne knytte alle fire til ranet.

- De er siktet for ran eller medvirkning til ran. Vi vil ikke forsøke å bevise hvilke roller de enkelte hadde. Det trenger vi ikke for å få dem dømt, sier Lønseth.

Skulle lage blyskur
- Jeg var overrasket i dag over at de Linde sa seg skyldig. Det er uvanlig i denne typen saker, sier statsadvokaten.

Daniel de Linde forklarte i retten at han hadde fått i oppdrag av ranerne å lage blykasser som skulle hindre politiet i å peile pengekofferten som ble ranet. Han skulle også åpne kofferten.

Den tidligere lederen av Boot Boys, Terje Sjølie, var på permisjon fra fengsel og bodde hos de Linde ransdagen, men både Sjølie og de Linde hevder at den tidligere nynazisten ikke hadde noe med ranet å gjøre.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Jeg kjørte Sjølie til BI (Bedriftsøkonomisk institutt) der han studerte før jeg møtte ranerne, forklarte de Linde i retten.

Problemet for medtiltalte Sjølie og Horgen, er at de har hjulpet de Linde med å få tak i utstyret han trengte for jobben. Blant annet bly og «myke-Jens» - et middel som kan brukes til å vaske penger som har blitt tilsølt av fargeampuller.

I retten sa de Linde at han skulle bruke utstyret til å bygge et blykledd skur der han skulle åpne pengekoffertene. I tilfelle fargeampullene gikk av, skulle han vaske pengene.

- Ført bak lyset
Sørlie innrømmer at han kjente til de Lindes tilknytning til ranet, men at han fikk kunnskapen først etter at ranet hadde skjedd.

Horgen mener derimot at han ble ført bak lyset av Sjølie.

- Jeg trodde utstyret skulle brukes til å lage hjemmebrent. Hadde jeg visst hva det virkelig skulle brukes til, ville jeg sagt at jeg ikke hadde hatt noe å bidra med. På tidspunktet gikk jeg på frigang og ville ikke bli involvert i noe ulovligville jeg ikke ha hjulpet til, hevdet Horgen i retten.

- de Linde er lei seg
Horgen ble arrestert sammen med de Linde på en gård på Skarnes som Horgen disponerte. Der ble de tatt med blykassen som, i det minste de Linde, trodde pengene var oppbevart i (trodde, fordi politiet allerede hadde fjernet de 3,25 millionene. journ. anm.).

Selv hevder Horgen at han trodde de Linde og Terje Sjølie skulle leie gården for å lage hjemmebrent. Dette bekreftet de Linde i retten i et forsøk på å holde Horgen utenfor ranet, og at han bare skulle hjelpe til med hjemmebrentapparatet.

- Min klient er veldig lei seg for at han har dratt seg selv og andre inn i denne saken. Han ønsker å forklare sannheten og vil selvfølgelig ikke at uskyldige skal bli dømt, sier de Lindes forsvarer, Vidar Lind Iversen, til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.