RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(www.settegrenser.no)

Syden-fyll skal vekke oss

Sist oppdatert:
Filmklipp fra feriefylla spekket med sarkasme og humor skal få oss til å bli mindre harde på flaska. Se filmene og si din mening i Veggavisen.

Torsdag ble den nye alkoholkampanjen «Alvorlig talt», i regi av Helse- og sosialdirektoratet, lansert i Oslo.

Det er laget fem filmer som skal rulle på norske TV-skjermer, som alle spiller på sarkasme og humor i forhold til hvordan vi nordmenn håndterer alkohol i Syden.

Se filmene med Åpen post-reporter Classe Ekman her.

- Avgifter mest effektivt

Kampanjens mål er å redusere alkoholforbruket og dermed skadevirkningene av alkohol. I tillegg til TV-filmene har myndighetene laget en egen nettside med informasjon om alkoholens skadevirkninger, og med alkohol-råd til foreldre.

- Alkoholkampanjen er verken en avholdskampanje eller en skremselskampanje. Den retter heller ikke søkelyset på det moderate alkoholkonsumet, sier prosjektdirektør Mari Trommald i Sosial- og helsedirektoratet.

Målet med kampanjen:

1. Øke kunnskapen om alkoholens skadevirkninger

2. Styrke bevisstheten om at virkemidler som aldersgrenser, skjenkeregler, promillegrenser, avgifter og salg gjennom vinmonopol bidrar til å redusere skadevirkningene av alkhol.

3. Gi råd til foreldre om hvordan de skal snakke med barna sine om alkohol.

Fokus er på hvordan vi kan begrense de negative sidene ved alkohol.

- Alkoholforskere verden over er samstemte i sine anbefalinger om at avgifter og redusert tilgjengelighet er de mest effektive virkemidlene for å begrense alkoholdskader. Vi har laget en kampanje som tar utgangspunkt i disse faglige anbefalingene, sier Trommald.

- Desperate nordmenn
På TV-filmene går reporter Ekman rundt og «intervjuer» nordmenn på ferie i Syden.

- Jeg befinner meg i Syden, der desperate nordmenn ikke lenger kan kontrollere seg når de ser hvor billig spriten er, sier svensken på en av filmene.

En annen viser en familie som skal ut og spise middag, med to små barn. Sarkastisk kan reporteren avsløre at det viktigste for foreldrene er å komme seg inn på en bar og drikke seg fulle så fort som mulig.

- I Norge får man ikke drikke alkohol og kjøre bil samtidig, men her i Syden får nordmenn gjøre som de vil, sier Ekman på en av de andre filmene.

- Drikking plager andre
Alkoholskader koster det norske samfunnet ca. 18-19 milliarder kroner i året.

- Likevel er det de menneskelige lidelsene som er det største problemet. Vi vet at om lag annenhver nordmann plages av andres drikking i løpet av et år. For de mange titusener voksne som rammes av fyllevold og de mange barna som rammes av omsorgssvikt, er ikke alkohol kos og hygge, sier Trommald.

Ifølge Helse- og sosialdirektoratets pressemelding har Verdens helseorganisasjon kartlagt at alkohol påfører oss like store helseskader som tobakk.

Her kan du besøke kampanjens hjemmeside

Lar du deg påvirke? Si din mening i Veggavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere