Gå til sidens hovedinnhold

Syk og spent Ellen Horn

10.000 utalte stemmesedler rommer svaret på om hovedstaden får rødt eller blått styre i Oslo. - Jeg føler meg som brikke i et spill, sier Aps ordførerkandidat Ellen Horn til TV 2 Nettavisen.

Osloborgere og ordførerkandidater holdes på pinebenken på grunn av tekniske problemer med stemmetellingen. Det er forhåndsstemmer og stemmer fra folk som har stemt ved et annet lokale enn der de er registrert, som ennå ikke er blitt talt opp.

- På grunn av tekniske problemer drar stemmetellingen ut, sier prosjektleder for valget i Oslo, Asbjørn Ausland til TV 2 Nettavisen tirsdag kveld.

Han kan ikke love at det endelige valgresultatet for Oslo blir klart i løpet av kvelden.

Få stemmer avgjør
Etter planen skulle valgstyret i Oslo få det endelige valgresultatet klokken 16.30 tirsdag. Nå jobber valgsekretariatet så fort de kan uten å fremprovosere flere tekniske problemer.

Natt til tirsdag vippet 300-400 stemmer for å avgjøre sistemandatet i bystyret. Tall fra valglokalene som fikk holde åpent lenger enn til klokka 20 mandag, viser at det er et åpent spørsmål hvilket parti som tjente på det.

Nervene i høyspenn
Aps ordførerkandidat Ellen Horn er sengeliggende dagen derpå kommune- og fylkestingsvalget. Intens valgkampinnspurt tok knekken på immunforsvaret.

- Jeg har hatt nervene i høyspenn i over et halvt døgn, og føler meg ganske rolig. Mitt liv har vært full av store overganger på kort tid. Både da jeg ble teatersjef og kulturminister skjedde det under dramatiske omstendigheterm, sier Ellen Horn til TV 2 Nettavisen.

Hun vil ikke spekulere i hvordan utfallet kan bli, og understreker at hun er ”åpen og avventende”.

- Brikke i et spill
- Vi var utladet i natt, og jeg må bare registrere at vi fortsatt har en uavklart og veldig, veldig spennende situasjon i Oslo. Det kiler i magen, ja, sier Horn.

- Har du fortsatt håp om å kunne smykke deg med ordførerkjedet i hovedstaden?

- Mitt instinkt klarer ikke helt å legge det bort, men det er litt pussig å føle seg som brikke i et spill, sier Horn, og sikter til kampen Oslo Frps utspill tirsdag om at partiet kan komme til å nekte å samarbeide med en Høyre-koalisjon.

Avventer orientering
Verken Ap eller SV ville tirsdag formiddag klage på valgresultatet, selv om stemmer avgitt etter valglokalenes egentlige stengetid kan ha avgjort maktkampen i byen.

- Vi må få en skikkelig orientering i valgstyret. Jeg vil avvente den, uttalte SVs ordførerkandidat Kari Pahle til NTB.

Fikk klarsignal
Leder for stemmestyret på Foss videregående skole på Grünerløkka, Jarl W. Alnæs, sier til TV 2 Nettavisen at valgsekretariatet i Oslo rådhus ga klarsignal om å utvide åpningstiden dersom det ble nødvendig.

- Vi ringte Rådhuset og fikk beskjed om at alle som var i skolegården klokken 20, skulle få stemme, sier Alnæs til TV 2 Nettavisen.

Stemmestyret fikk beskjed om å plassere et medlem av valgstyret bakerst i køen for å sørge for at ikke flere kom til på overtid.

På Foss løste kø-problemene seg imidlertid av seg selv, og hele køen var sluppet inn i valglokalet før 20.

- Vi måtte bare avvise en person, sier Alnæs.

- Tre-fire valgkretser ringte inn og spurte hvordan de skulle håndtere de lange køene. Da sa vi at de som hadde kommet seg inn i skolegården, kunne stemme. Resten måtte man avvise, sier Arne Berge i valgsekretariatet til VG Nett.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot