*Nettavisen* Nyheter.

Sykdom spiser Kristins penger

Syke nordmenn gjør at finansminister Kristin Halvorsen ikke kan følge opp Soria-Moria-løfter.

12.05.06 12:28

Sykdom vil medføre at 10.000 arbeidstakere hvert år går ut av arbeidslivet, sa Halvorsen i går - hun er bekymret.

Les alt om revidert nasjonalbudsjett.

Tvunget
Utgiftene til sykdom for staten går da i været, og den største utgiftsposten i revidert nasjonalbudsjett er 2,3 milliarder kroner i økte utgifter til sykepenger. Dermed ble de eneste milliardene som ble delt ut i revidert nasjonalbudsjett fredag ikke en oppfølging av Soria-Moria, men penger finansministeren var tvunget til å legge inn i revidert.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Dette er veldig dårlig nytt av tre grunner, sier en bekymret finansminister Kristin Halvorsen.

- Dette koster over statsbudsjettet. Dessuten betyr det altså at vi får færre folk i arbeid – anslagsvis 10.000 i året. Og sist men ikke minst er det dårlig nytt for den enkelte som rammes. Går man lenge syk er det vanskeligere å komme tilbake i arbeidslivet, sier Halvorsen.

Opp 8 prosent
Det anslås nå altså at det folketrygdfinansierte fraværet vil øke med 8 pst. fra 2005 til 2006, mens det i det opprinnelige budsjettet ble lagt til grunn nullvekst. Hadde det skjedd kunne finansministeren ha bruk milliardene til andre gode formål.

- Økningen i sykefraværet er alvorlig for staten, arbeidsgiverne og arbeidstakerne, og disse må nå sette seg ned sammen for å se hva som kan gjøres, sier finansministeren.

- Vi må gå nærmere inn i tallene for å se på dette. Når ledigheten går ned kommer nye grupper inn, det kan være en ting. Andre sier at når arbeidsmarkedet går bra er presset for å gå på jobb mindre. Men vi vet ikke, og må nærmere inn i dette.

- Det er en utfordring for arbeidstakere og arbeidsgivere å ha større fokus på sykefravær framover, sier Halvorsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.