RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Veterinærinstituttet

Syke seler på vei til Norge

Sist oppdatert:
Vær obs på syke og døde seler langs norskekysten i sommer.

Det er påvist utbrudd av selpest på steinkobbebestanden på de danske øyene Anholt og Hesselø i Kattegat. Også i Skåne i Sverige er det påvist syke dyr. Nå kan epidemien være på vei til norske farvann. Norske veterinærmyndigheter regner med utbrudd. Det er fem år siden sist.

Venter på utbrudd
- Den skandinaviske bestanden av steinkobbe er på rundt 40.000 individer. Mellom 1.500 og 2.000 av dem lever i Oslofjorden. Vi regner med at smitten vil nå dem, men foreløpig er det ikke gjort noen funn her, sier Kjell Handeland, leder på seksjon for vilthelse på Veterinærinstituttet, til Nettavisen.

Kan smitte hund
Viruset smitter ikke til mennesker, men man bør ikke håndtere døde eller døende seler uten hansker fordi de har bakterier som kan gi infeksjoner hos mennesker, skriver Mattilsynet og Veterinærinstituttet på sine nettsider. De påpeker også at døde seler representerer en akutt forurensning.

Viruset kan smitte fra sel til hund. Vaksinerte hunder vanligvis godt beskyttet, men man bør holde kjæledyret unna selene.

Infeksjonssykdommen som rammer selene kjennetegnes ved feber, nedsatt allmenntilstand og luftveissymptomer.

- Dyrene får pustebesvær, hoste og problemer med å dykke på grunn av lungebetennelse. Smitten overføres via neseutflod, tårevæske, avføring og urin, enten ved direkte kontakt eller gjennom luft/vann over korte avstander, skriver Mattilsynet.

Ber om å bli kontaktet
Det er ikke mulig å stanse epidemien, den må gå over av seg selv, ifølge Mattilsynet. Det er registert to tidligere tilfeller av selpest, nemlig i 1988 og 2002. Første gang gjorde sykdommen et dypt innhogg i bestanden. 60 prosent av dyrene døde. Til Nettavisen sier Kjell Handeland at det neppe er grunn til å frykt at bestanden blir utryddet.

Om du finner syke eller døende seler, ber Mattilsynet om å bli kontaktet på tlf 06040. De som finner døde seler, blir bedt om å kontakte kommunen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere