Sykefraværet øker

Foto: Hilde Charlotte Solheim (Nettavisen)

Sykefraværet øker igjen, viser ferske tall. Sosialminister Ingjerd Schou betegner utviklingen som bekymringsfull.

Myndighetene er bekymret over at sykefraværet har økt 0,4 prosentpoeng det siste året. Det er ekstra bekymringsfullt at langtidsfraværet øker, mener sosialministeren.

Sykefraværet økte fra 7,7 til 8,1 prosent fra 3. kvartal 2002 til 3. kvartal 2003, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Økningen i sykefraværet er jevnt fordelt på kjønnene – fra 9,3 prosent til 9,7 for kvinner og fra 6,5 til 6,9 for menn.

Statistikken viser imidlertid at det totale sykefraværet bare har hatt en mindre økning i løpet av de fire siste årene, og at det har vært større på andre kvartalsmålinger i samme periode.

– Jo lengre folk er borte fra jobben, jo mindre sannsynlig er det at de kommer tilbake i arbeid. Derfor er det ekstra bekymringsfullt at langtidsfraværet øker, sier sosialminister Ingjerd Schou.

For å få sykemeldte raskere tilbake i arbeid blir det fra nyttår innført en plikt til å vurdere yrkesrettet attføring så tidlig som mulig og senest ved utløpet av sykepengeperioden.

Rikstrygdeverket hadde også helst sett at fraværstallene gikk ned.

Trygde­direktør Arild Sundberg viser til erklæringen fra partene i arbeidslivet om videreføringen av intensjonsavtalen om et inkluderende arbeidsliv (IA). Graderte sykepenger nå skal vurderes foran aktiv sykmelding.

Yrkesorganisasjonens sentralforbund (YS) kaller kvartalstallene fra SSB "dyster førjulslesning".

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag