RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
DNA-profilen til nær 10.000 domfelte er nå registrert.
DNA-profilen til nær 10.000 domfelte er nå registrert. Foto: Thomas Bjørnflaten/SCANPIX

Sykehus vant i Nokas-saken

Nokas-etterforskerne og påtalemyndigheten krevde at Aker sykehus skulle utlevere DNA fra Toskas avdøde venn. Sykehuset nektet, og har nå vunnet i Høyesterett.

Kameraten til David Aleksander Toska døde av kreft før Nokas-ranet 5. april 2004. Politi og påtalemyndighet mente likevel at han var relevant i forbindelse med etterforskningen, og ønsket derfor å få utlevert biologisk materiale fra Aker universitetssykehus. Dette materialet skulle brukes til å sammenligne med det omfattende DNA-materialet som er funnet i etterforskningen.

Aker viste til pasientvernet og hevdet at sykehuset ikke kunne levere ut materiale fra en pasient som var lagret i sykehusets biobank. Materialet var ment kun til diagnostisering og behandling av pasienten, og sykehuset ville ha brutt pasientvernet hvis materialet ble utlevert til politiet.

Stavanger tingrett ga politiet medhold i begjæringen om utlevering av materialet. Aker sykehus og påkjærte saken. Til slutt endte den i Høyesterett der sykehuset nå har fått medhold.

- Vi er naturligvis svært tilfreds med Høyesteretts avgjørelse. Saken har vært kompleks, men vi har hele tiden ment at vi har hatt en klar sak, sier administrerende direktør Hulda Gunnlaugsdottir ved Aker universitetssykehus i en pressemelding.

- Når prinsipper settes opp mot hverandre som i denne saken er det viktig at Høyesterett avklarer og gir klare svar på hvordan loven skal forstås. I Norge står personvernet meget sterkt og som sykehus må vi bare etterfølge biobankloven. Dersom samfunnet ønsker andre regler er det Stortinget som lovgiver som må endre loven, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere