RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sykehusdebatten: - Folk er som Ole Brumm

Foto: Andersen, Aleksander/Audun Farbrot
Sist oppdatert:
- Folk vil gjerne ha et sykehus på hvert nes, men når de blir syke, vil de ikke behandles der, sier BI-amanuensis. - Ingen vil ha ett på hvert nes, parerer Høybråten.

Sykehusdebatten som har herjet de siste ukene har vært preget av sterke følelser, mellomfornøyde kristiansundere, misfornøyde moldensere og sinte fakler.

Helseminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen har fått mye pepper fra mange kanter, men nå får hun støtte fra førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI, Pål Berthling-Hansen.

Berthling-Hansen mener det er mye følelser inne i bildet, men mener at også folk i distrikts-Norge har mye å hente på et sentralisert sykehustilbud.

- Folk blir litt Ole Brumm, «ja, takk, begge deler», når de får valget mellom kompetanse og spredt tilbud, men faktum er at det ikke er mulig å opprettholde en tilstrekkelig kompetanse på hvert nes, sier førsteamanuensisen.

- Vil behandles sentralt
- Mange vil ha et lokalt tilbud, men når de blir syke, vil de helst til et stort, sentralt sykehus med høy kompetanse, påpeker Berthling-Hansen.

Han mener det ikke er noen automatikk i at folk som bor lenger unna store sykehus får dårligere behandlingstilbud.

- Det avhenger jo av om man kan ha et godt AMK-tilbud (Akuttmedisinsk Kommunikasjonssentral, red.anm), og statistikk har jo vist at folk i Finnmark får raskere hjelp enn folk i Oslo, sier Berthling-Hansen.

- Må ta tøffe valg
Berthling-Hansen vil ikke felle noen endelig dom over sykehusdebatten spesifikt i Molde, men forstår og støtter at styresmaktene må ta tøffe prioriteringer når det gjelder bredden på tilbudet av sykehustjenester lokalt.

- Vi er et lite land, med få folk, og det fordrer at man må ta noen tøffe valg. Vi har ikke ubegrenset med penger, selv om mange liker å tro det, sier Berthling-Hansen.

- Ingen vil ha ett på hvert nes
Dagfinn Høybråten (KrF) er en av politikerne som har kritisert regjeringens behandling av Molde-saken, og han etterlyser en debatt som tas vekk fra helseøkonomene.

- Ingen vil ha ett sykehus på hvert nes, men dette dreier seg om hvorvidt man vil ha lokalbosetting i Norge eller ei, sier Høybråten.

KrF-lederen mener argumentet om at «de kan jo bare ta helikopter» ikke holder.

- Hvis man ser på hvor mange dager i året helikoptrene ikke kan fly mange steder i landet, forstår man at det ikke holder, sier Høybråten.

- Jeg vil ikke nevne navn, men noen medisinere og økonomer virker som om de kunne sett for seg ett sykehus her i landet. Det hadde vært greit om alle bodde i en by, men KrF ønsker lokalbosetting, og da må man være villig til å bruke penger på å opprettholde også et godt sykehustilbud lokalt, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere