*Nettavisen* Nyheter.

Sykehuset tipset om tiltalte

OSLO TINGRETT (TV 2 Nettavisen): Det var Ullevål universitetssykehus som tipset politiet om mannen som er tiltalt for ha gått amok med en kniv om bord på 17-trikken i Oslo.

26.04.05 15:10

- Dagen etter hendelsen fikk politiet en telefon fra Ullevål universitetssykehus, og det ble opplyst at en person med navnet (..) som kort tid tidligere hadde vært innlagt på sykehuset, sa aktor Terje Nybøe i sitt innledningsforedrag da rettssaken etter trikkedrapet startet tirsdag.

Sykehuset skal ha hatt mistanke om at mannen kunne være gjerningsmannen som politiet jaktet på.

Pågrepet samme dag
Overfor pressen bekrefter aktor at dette var første gang politiet fikk navnet på mannen som nå er tiltalt for trikkedrapet.

Samme dag ble den 41 år gamle norsksomalieren pågrepet i en moske i Oslo.

Mannen var rett før trikkedrapet innlagt ved psykiatrisk avdeling ved Ullevål universitetssykehus. Mot sin vilje ble han utskrevet bare fire dager før dramaet på trikken.

- Jeg ble fortalt at jeg skulle utskrives. Det godtok jeg ikke. Da de sa at de ikke ville la meg være på sykehuset, så gikk jeg bare ut. Jeg følte de ikke tok hensyn til saken min, fortalte den drapstiltalte 41 åringen i Oslo tingrett tirsdag.

Vil ikke kommentere
Sykehuset har tidligere fått kritikk for at de skrev ut mannen selv om han var alvorlig syk. I dagene som kom ruset han seg på det narkotiske stoffet khat. Selve tirsdagen, 3. august 2004 da Terje Mjåland ble knivdrept og fem andre ble skadd på trikk 17 på Bislett, husker han ingenting av.

Ullevål universitetssykehus ønsker ikke å kommentere opplysningene om at de tipset politiet om 41-åringen.

- Vi ønsker ikke å kommentere en rettssak som pågår, sier sykehusets informasjonssjef, Alf Bøhler til TV 2 Nettavisen.

Plaget av stemmer
Tirsdag fortalte mannen Oslo tingrett hvordan hans liv hadde gått nedover etter at han kom til Norge fra et Somalia herjet av borgerkrig i 1987. I Norge ble mannen gift og fikk to barn. Fra før hadde han vært gift både i England og Somalia, og har et barn i Somalia.

- Jeg mistet etter hvert nattesøvnen fordi jeg hadde problemer med kvinner jeg har vært gift med, og fordi jeg ikke fikk meg noen jobb, fortalte han i retten.

I 2000 ble han skilt fra sin kone i Norge. Da begynte han å høre stemmer inne i hodet sitt.

- Det var både kvinnelige og mannlige stemmer, og de snakket somalisk. De truet meg hele tiden, 24 timer i døgnet (¿) de truet med at de skulle drepe meg, sa 41-åringen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.