- Sykepleiere går på jobb, rekker akkurat å gjøre det de skal, men har ikke tid til det medmenneskelige, som betyr så mye, sier sykepleier Trine Jaksland Graff oppgitt til Nettavisen.

Nå slår hun alarm om dagens eldreomsorg, etter selv å ha følt situasjonen tett på kroppen som sykepleier i flere år.

- Jeg synes omsorgen forsvinner. Økonomien har tatt helt overhånd. Vi ser ikke lenger menneskene bak sykdommene, sier Jaksland Graff.

I det siste har Nettavisen satt fokus på eldreomsorgen i Oslo, og mandag sa også Frps eldrepolitiske talsmann, Bård Hoksrud, at det er pengene som styrer, og ikke menneskeverdet i eldrepolitikken.

Les også: - Raymond Johansen må rydde opp umiddelbart

- Har dårlig samvittighet

Jaksland Graff beskriver en tøff hverdag for sykepleierne.

- Det er mange pleiere som slutter i jobben og begynner med noe annet. De forteller at de gråter når de går hjem fra jobb, fordi de har dårlig samvittighet og er slitne, forteller hun.

Har du et tips om sykehjemmene i Oslo? Kontakt Nettavisens journalist her.

Hun mener det de lærer om eldreomsorg, rett og slett er en vits.

- Det du lærer i sykepleierutdanningen, om at du skal dekke fysiske, psykiske, sosiale og åndelige behov, er bare en vits. Når du kommer på et sykehjem ser du at du ikke har tid til noe annet enn å gi mat, medisiner og løpe rundt, sier Jaksland Graff.

- Mange pasienter er aldri på tur, og får aldri frisk luft, sier hun.

Les også: Fortsatt er det ledige sykehjemsplasser etter Raymonds garanti

- Får historier fra hele landet

Etter mye frustrasjon, opprettet hun for et halvannet år siden Facebook-siden «Verdig eldreomsorg», som nå følges av over 62.000 nordmenn. Hver dag får hun flere meldinger fra fortvilte pårørende.

- Jeg har fått inn historier fra nord til sør om ting som ikke fungerer i eldreomsorgen. Det er det samme som går igjen, at det er penger som har fått makt. De nedbemanner, skal spare penger og gjør tiltak som går på bekostning av de eldre, sier Jaksland Graff til Nettavisen.

Siden startet hun da hun selv ble sykmeldt, fordi hun ville engasjere seg. I tillegg blogger hun om eldreomsorg.

- Det er et eldreopprør på gang, og vi har nå dannet Eldrealliansen, som består av flere aksjonsgrupper og enkeltpersoner, sier hun.

(Artikkelen fortdetter under bildet)


- Skremmende å høre

Før hun ble sykmeldt, jobbet hun selv på en lindrende avdeling på et sykehjem i Røyken kommune i Buskerud.

- Der opplevde jeg at vi hadde tid til å gi folk en verdig avslutning på livet, men så oppdaget jeg at det ikke var slik alle steder. Jeg fikk høre at eldre ofte lå med store smerter når de døde, og lurte på hvorfor det skulle være så stor forskjell, sier hun, og legger til:

- Det er skremmende å høre fra pårørende at deres far får en sovepille, men det han kanskje trenger er noen som kan snakke med han, og roe ham ned. Ofte så har du også pårørende som er bekymret, og du må ha tid til å prate med dem, og forklare hva som skjer, sier Jaksland Graff.

Men samtidig øker byråkratiet, som spiser av sykepleierens tid.

- For meg som sykepleier følte jeg at det ble like viktig å sitte med papirarbeid som å ta meg av de eldre, og det er det mange som sier, sier hun.

Her kan du sjekke hvor det er ledige sykehjemsplasser (ekstern lenke)

- Skjønner ikke det som skjer i Oslo

I forrige uke opplyste byrådsavdelingen for eldre, helse og sosiale tjenester i Oslo til Nettavisen, at de har ledige sykehjemsplasser.

Dette får Jaksland Graff bare til å fnyse.

- Det som skjer i Oslo er det ikke alle som skjønner. Jeg får mange meldinger om at folk ikke får sykehjemsplass, og så sier de at de har ledige sykehjemsplasser. Da er det noe som skurrer for meg, sier hun.

Jaksland Graff forteller at hun nylig ble kontaktet av pårørende til en 92 år gammel kvinne i hovedstaden, som skal ha fått beskjed om at det ikke var noen vits å søke om sykehjemsplass, fordi det var to års ventetid.

- De sier jo at folk ønsker å bo hjemme, men når har de spurt folk? Hvis du spør et menneske den dagen du blir syk, er hjelpetrengende, ensom og ikke kommer deg ut, da får du nok et annet svar, tordner hun.

- Hva er garantien verdt?

Om byrådsleder Raymond Johansens sykehjemsgaranti, sier hun følgende:

- Hva er denne garantien verdt? Skal bydelene prøve ut alt annet først, og så kanskje få plass. Da er jo denne garantien veldig lite verdt, sier Jaksland Graff, som har en klar melding til Johansen:

- Han må jo lytte til folk. Hvis du er 90 år og, bor hjemme alene og vil ha sykehjemsplass, så må vedkommende få det, avslutter hun.