RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sykepleiere med «elektriske» truser

Sist oppdatert:
Helse Førde sjekker hvorfor sykepleiere på fødeavdelingen slår gnister, og mistenker pleiernes undertøy.

Sykepleiere som nær sagt strutter av statisk elektrisitet har skapt ubehag på barneavdelingen på Førde sentralsjukehus i Sogn og Fjordane. I tillegg til at de ansatte stadig opplever å få støt, har et lysapparat kortsluttet og måtte sendes til leverandør for reparasjon.

De ansatte fattet mistanke til en ny type helsesko og har foreløpig satt disse skoene på hylla, men Helse Førde og produsenten Crocs tviler på at skoene har skylden.

- Undertøy som gnisser
Nå spør Helse Førde seg om ansattes undertøy kan være en medvirkende årsak til problemene.

I en melding på Helse Førdes nettsider viser sykehusledelsen til at Rikshospitalet for 25 år siden gjorde en undersøkelse av problemet med statisk elektrisitet og fant ut at problemet i stor grad kunne føres tilbake til gnisningen mellom undertøy og sykehustøy. Desto mer kunstfiber, jo mer opplevde de ansatte å få støt.

På Rikshospitalet ble de ansatte rådet til å bruke bomullstøy under og i tillegg antistatisk fottøy.

Gir råd om klær og sko
Nå anbefaler avdelingssjef Jon Erik Skei ved Medisinsk-teknisk avdeling ved Førde sentralsjukehus at de ansatte merker seg disse forholdsreglene.

- Ikkje-antistatiske sko kan isolere så godt at oppladinga, som skjer når dei ulike kleda ein har på seg gnissar mot kvarandre når ein går, ikkje blir utlada gjennom skotøyet. Elles veit vi også at andre brukarar av Crocs-skoa ved Førde sentralsjukehus ikkje har same problema som er meldt ved barneavdelinga, skriver Skei i brevet til de ansatte.

Gransker skopåstander
Daglig leder i Crocs Norge AS, Rikka Schuett, skriver i en e-post til Nettavisen at Crocs-skoene ikke er vernesko eller antistatiske, men de er laget for å gi støtdemping og lindre belastningsskader for alle som står og går mye i jobben. Crocs sier de vil bidra til å oppklare mysteriet på barneavdelingen.

- Vi ser alvorlig på det som har skjedd på Førde sentralsjukehus, og vi har i den anledning gjort alt vi kan for å etterforske dette tilfellet, skriver Schuett.

Samtidig minner hun om at det er en rekke kopier av Crocs-skoene på markedet og at det ikke er sikkert om det er de originale Crocs-skoene som blir benyttet i Førde.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere