*Nettavisen* Nyheter.

Sykt vanskelig å få i retten

For tredje gang stilte ikke Geir Spanien i retten etter dødsfesten i torpedomiljøet. Nå er han syk - i Thailand.

19.02.07 13:35

7. februar 2004 var det fest i torpedomiljøet i Oslo. Her ble David Toskas venn William Ellingsen skutt og drept.

Men eks-soldaten Geir Spanien (45) er tiltalt for å ha banket opp mannen som skjøt og drepte Ellingsen. Den grove voldssaken skal ha vært opptakten til de fatale skuddene på Frogner som drepte David Toskas kamerat. 34-åringen ble dømt til fem års fengsel for uaktsomt drap.

- Min klient hadde intensjon om å stille i retten. I dag tidlig ble jeg kontaktet av ham. Han opplyste at han var syk i Thailand, og kunne ikke møte. Han skulle sende en sykemelding, men jeg har ikke fått den ennå, sa Geir Spaniens forsvarer, Ole Petter Drevland i retten mandag.

Tredje gang
Dette var tredje gang straffesaken mot Spanien ble berammet. Første gang var i januar 2006. Den gang hadde ikke påtalemyndigheten klart å stevne ham for retten. Det klarte de heller ikke andre gang saken kom opp.

Også flere av vitnene i saken har vært vanskelig å få tak i.

- Saken er vanskelig å bevise fordi mange av vitnene er i vennekretsen til tiltalte. Dette er et vanskelig tilgjengelig miljø, som ikke bare befinner seg i Norge, sa aktor Linda Myrdahl i retten mandag.

- At saken ikke kommer opp er en belastning for min klient som igjen må vente. Dette er ikke noen vanlig voldssak. Han var nær ved å bli drept. I dag er han 28 prosent ufør som følge av overfallet, sier den fornærmedes advokat, Mona Høiness til Nettavisen.

Møtte som vitne
Spanien har derimot forklart seg om saken i retten to ganger tidligere. Da var han vitne i drapssaken mot 34-åringen som skjøt Ellingsen. I retten hevdet Spanien at 34-åringen var svært aggressiv mot ham på festen, men at det ikke var ham som banket opp mannen.

Det trodde ikke retten på. Lagmannsrettsdommen legger til grunn at det var Spanien som slo 34-åringen.

- Min klient hadde til intensjon å møte i retten. Han ønsker å bli ferdig med denne saken, sier hans forsvarer, Ole Petter Drevland.

Saken har nå blitt utsatt på ubestemt tid, men Oslo tingrett vil nå ta bevisopptak fra vitner i saken for å sikre at saken igjen ikke blir utsatt som følge av frafall av vitner. Allerede tirsdag skal det første vitne inn for bevisopptak i retten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.