Gå til sidens hovedinnhold

- Sylvi Listhaug og media bidrar til å skape et større skille mellom «oss og dem»

Innvandrerungdom på Oslo øst:

- Få opp øynene og sats mer på innvandrere i stedet for å stigmatisere dem, er den klare beskjeden til Frp-politikeren.

STOVNER, OSLO (Nettavisen): De siste månedene har det vært mye negativ oppmerksomhet mot ungdommer og unge voksne som bor øst i Oslo.

Mandag var det åpen høring om problemene og Ap-topp Raymond Johansen slo fast at Oslos innbyggere skal føle seg trygge uansett hvor de bor.

Den siste tiden er Natteravnene på Vestli blitt truet med at de skal skytes. Ungdommer har også kastet stein mot dem. I ett tilfelle ble en frivillig truffet i hodet og fraktet bort i ambulanse. Det har også vært flere skyteepisoder (se faktaboks lenger nede).

Mange, deriblant en rekke politikere og politiet, snakker om ungdommene. Media skriver også om de samme ungdommene. Men få ganger er deres egne stemmer fremme i debatten.

- Oslo øst mot resten av Norge

- Vi mener media har skylden for stigmatiseringen av oss med innvandrerbakgrunn på Oslo øst. De skriver mer om de negative tingene på Stovner, men trekker aldri frem når det skjer noe positivt. Med en gang det skjer noe negativt er det på forsiden av VG og på Nettavisen, sier Sirwan Alikhani (20), Soheli Williams (21) og Vehir Omer (19) samstemte til Nettavisen.

- Media bidrar til at vi blir sett ned på. Alle med innvandrerbakgrunn blir stigmatisert. Politikere som Sylvi Listhaug (Frp) gjør også at det blir en polariserende debatt hvor det er ungdommer som oss, på Stovner, «mot de andre». Det er Oslo øst mot resten av Norge. Unge på Stovner er drittlei av all negativiteten. Media og Listhaug bidrar til å skape et større skille mellom «oss og dem».

Les også: Politiet: - Har 150 kriminelle unge gjengangere

Nettavisen møter Alikhani, Williams og Omer i forbindelse med en fotballturnering på Stovner. Det er den nystiftede organisasjonen «Unge i fokus» som står bak arrangementet. Men ungdommer på Stovner bidro også til gjennomføring av turneringen på frivillig basis. Flere av dem dømte kamper, solgte kaker og brus og hadde sceneshow.

- Vi ønsket å delta på denne turneringen på grunn av det dårlige ryktet ungdommer med innvandrerbakgrunn på Stovner har fått. Vi håper at turneringen viser at vi også får til gode ting her, sier Alikhani.

- Politikerne, spesielt de på høyresiden, bidrar til å skape et skille mellom unge med innvandrerbakgrunn og etnisk norske. Spesielt gjelder dette Sylvi Listhaug (Frp) som flere ganger har uttalt ting om oss som ikke stemmer.

Les også

Ungdommer kalte Listhaug «jævla rasist-jævel» under intervju i Oslo

- Sats mer på innvandrere

Frp-politikeren har flere ganger kommet med kontroversielle uttalelser om innvandrere og norske med innvandrerbakgrunn, men ikke mot unge på Oslo øst spesifikk.

Hun har også gjentatte ganger blitt kritisert for sine uttalelser og politiske retorikk av bloggere, politiske motstandere, statsminister Erna Solberg (H) og ungdommer på Oslo øst:


Trioen Nettavisen måter på Stovner kommer med følgende klare beskjed til den tidligere justisministeren:

- Få opp øynene og sats mer på innvandrere i stedet for å stigmatisere dem. Ta gjerne turen ut til Stovner også. Hun burde vært her i dag for å se de gode tingene vi får til.

De tre unge mennene følger debatten om ungdomskriminalitet og Oslo øst med stor interesse. De er bevisst på at bydelen de bor i har noen utfordringer.

Les også: Raymond Johansen: Folk skal føle trygghet både i Holmenkollen og på Holmlia

- Det er ikke slik at alt er perfekt her. Det vet vi. Men fremstillingen i media burde vært mer balansert. Avisene gir inntrykk av at alt er et helvete på Stovner og at det er svenske tilstander her. Det er ikke riktig, sier Alikhani.

- Jeg skal ikke nekte for at det som har stått i avisene ikke har skjedd. For eksempel steinkasting mot Natteravnene. Det er ikke greit og det er noe vi alle er imot. Men når media omtaler at folk ikke tør å gå på butikken så tror vi ikke på det. Vi er herfra og har aldri hørt om noen som har det slik. Det er bare tull, sier Alikhani og Omer.

Les også

Ungdommer i Oslo øst kastet stein på Natteravnene - én alvorlig skadd etter å ha blitt truffet i hodet

- Folk ser ned på oss

De tre unge mennene Nettavisen møter mener mediene ikke tar opp problemer og voldsepisoder som skjer på Oslos vestkant, noe de mener forsterker det negative inntrykket som skapes av de som bor på Stovner og andre steder øst i hovedstaden.

- Dette går spesielt ut over de med innvandrerbakgrunn. Det er ikke ungdommer fra Stovner eller andre som bor her som står bak de verste volds- og skyteepisodene. Det er ungdommer som kommer fra andresteder som står bak, sier Williams.

- Skyting skjer også andre steder, men det får ikke det samme negative fokuset føler vi. Den skjeve fremstillingen gjør at folk ser ned på oss, supplerer Alikhani.

Stort intervju: Hasjsmugleren Gjermund Cappelen om ungdomskriminalitet

Stort intervju: Sylvi Listhaug om problemene i Oslo øst

Alikhani, Williams, og Omer har også fått med seg «all dritten» som skrives om innvandrere i ulike kommentarfelt til de etablerte mediene og på Facebook-grupper.

- Jeg forstår ikke at folk som ikke engang kjenner oss, eller har vært på Stovner, eller i Oslo, skal skrive så mye dritt om oss i kommentarfeltene. Her har mediene et ansvar. Det er slike ting som gjør oss triste. Når vi blir stigmatisert av folk som ikke vet hvem vi er og hva vi står for.

- Det er ikke slik at alle innvandrere, eller har innvandrerbakgrunn, ikke begår kriminalitet. Men slik media fremstiller det oppfattes det som at alle er kriminelle. Det er mange etnisk norske som også begår kriminelle handlinger, minner de unge mennene om.