RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Synes du dette er skummelt? 

Dette bandet er fra Iran, og har et av de morsomste navnene, ifølge komiker Christer Torjussen.
Dette bandet er fra Iran, og har et av de morsomste navnene, ifølge komiker Christer Torjussen. Foto: Faksimile
Utenlandske metalband tar norske navn for å høres skikkelig onde ut. Det blir ofte skivebom.

(iOslo.no) Det er lite som er så kaldt, mørkt og ondt som black metal. Og norsk black metal er, til tross for at ikke så mange vet om det, en av Norges store eksportartikler på kultursiden. Det er ekstra hardt, ekstra ondt og ekstra kjipt.

Det vet også utenlandske black metal-band å utnytte.

Fascinert
Komiker og black metal-entusiast Christer Torjussen har i lengre tid vært fascinert av disse bandene. Og det med sin helt egne vri.

- Jeg startet en tråd på internett med uleselige black metal-logoer. Etter hvert begynte vi å ta for oss utenlandske black metal-band som prøver å høres norske ut, og det synes vi jo er skrekkelig morsomt, sier Torjussen til iOslo.no.

- Malplassert
Han forteller at han selv googlet litt, og snart fant sin egen favoritt: Det iranske bandet Sorg Innkallelse.

- Jeg tror ikke de vet hva det betyr, og om de vet det, tror jeg de har definert det på sin helt egne måte. Det er det navnet som er mest malplassert og desillusjonert. Det er jo satt sammen av to helt vilkårlige ord. Det var det navnet jeg lo mest av. Det er ikke en fjernsynsteatertittel en gang, sier komikeren.

Han trekker også fram Trollmann av ildtoppberg fra Storbritannia som et spesielt morsomt navn.

Ond Aand og Sterkvind
Men de er ikke alene. Se bare på denne listen, bandenes opprinnelsesland i parentes:

Gravlik (New Zealand), Ovskum-Mørke (Italia), Hvelvengel av Helvete (US), Morke Helvetes fra (US), Helvete Natten (Tyskland), Ond Aand (Frankrike) og Sterkvind (Portugal).

I tillegg ser man av bildekarusellen nederst navn som Nattemork, Svartby, Skogstillhet, Trollskogen og Trist.

(Artikkelen fortsetter under bildekarusellen)

1121

Nordlig
Keyboardisten Giftsvamp (Svensk for giftsopp, journ.anm.) i Svartby fra Russland forteller per mail til iOslo.no at de valgte bandnavnet for å synge om et fiktivt sted hvor hekser, onde dverger og andre magiske ånder bor. Svart er en referanse til sort magi.

- Vår imaginære Svartby ligger i de nordlige skogene, så derfor passer det nordiske språket vår musikk så godt, sier Giftsvamp.

Han forteller at de først og fremst bruker svensk, og har flere svenske tekster. Blant annet kan du sjekke ut deres siste låt «Hemska sma batar» på MySpace.

- På vårt første album var alle språkfeilene en katastrofe, men nå er svensken blitt bedre, og svensker forteller meg at tekstene nå er gode, sier musikeren som understreker at de driver med death metal, ikke black metal.

Kjenner ikke musikken
- Er de bedre til å spille musikk enn å finne på bandnavn?

- Jeg skal ikke uttale meg om kvaliteten på musikken. Jeg håper de gjør det med glimt i øyet, for deres egen skyld. men noen av dem er helt sikkert dønn seriøse og prøver å etterstrebe det kalde, vonde nord. Det skulle vært artig å høre det, svarer Torjussen.

Slemt
Komikeren forteller at det også er en del utenlandske band som synger på norsk uten å kunne språket, fordi det høres utrolig slemt ut.

Torjussen understreker at årsaken til at han har brukt time på time til å lete etter disse bandene er hans svakhet for sjangeren.

- Det begynte med Venom allerede i 1986, og det finnes dedikerte folk som virkelig lager god black metal, sier han.

Les flere nyheter fra iOslo.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere