*Nettavisen* Nyheter.

Synne stanser tog- og biltrafikk

Vannmassene har revet bort deler av underlaget ved E39 på Kvinesdalsheia mellom Lyngdal og Kvinesdal. Foto: Tor Erik Schrøder (NTB scanpix)

Ekstremværet Synne har herjet i Sør-Norge denne helgen. Uværet har ført til tohundreårsflom, flere er evakuert og bil- og togtrafikken er rammet en rekke steder.

06.12.15 19:29

Søndag var situasjonen mest alvorlig i Bjerkreim kommune, melder Fylkesmannen i Rogaland. Her har store vannmengder i Bjerkreimsvassdraget ført til at Vikeså står under vann.

– Situasjonen har vært alvorlig flere steder i Rogaland, men særlig i Dalane-regionen. De store vannmengdene har ført til utfall av strøm og redusert mobildekning. Når veiene i tillegg må stenges, blir det vanskelig å nå fram med mobile strømaggregat. Men akkurat nå er det i Bjerkreim det er mest kritisk, sier fylkesberedskapssjef Reidar Johnsen hos Fylkesmannen i Rogaland.

Krisestab
Kommunen har satt krisestab, men arbeidsforholdene er vanskelige da store deler av kommunesenteret Vikeså står under vann, inkludert rådhuset.

Flere steder i de utsatte områdene er det høy vannstand og flere elver har gått over sine bredder.

E39 ble stengt til mandag
E39 ble stengt lørdag som følge av ekstremværet Synne, og blir tidligst åpnet mandag.

- Vannet står en meter over veien på E39 i Drangsdalen. Europaveien er derfor stengt i hvert fall til i morgen, sier Eivind Stangeland i Statens vegvesen søndag.

Ifølge NRK er over 40 fylkesveier sør i Rogaland og vest i Vest-Agder stengt på grunn av flom. E134 er i tillegg stengt over Haukelifjell på grunn av mye snø og vind, og dermed er det nærmest umulig å komme seg med bil fra sør til vest.

Rød flomfare
Flomfaren er på rødt nivå, det høyeste av fire nivåer, i Rogaland og Vest-Agder søndag og mandag, melder Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) søndag ettermiddag. Først tirsdag vil ventes flomfaren å gå ned til oransje nivå, som er det nest høyeste nivået, melder nettstedet Varsom.

I Hordaland og Aust-Agder er flomfaren på oransje nivå søndag og ventes å synke til gult nivå mandag. Det er fortsatt fare for snø- og jordskred i Hordaland og Rogaland.

Ikke alt går på skinner
Ekstremværet sørger også for stans i togtrafikken både på Sørlandsbanen og Jærbanen.

Jernbaneverket opplyser at det er problemer på Sørlandsbanen mellom Kristiansand og Stavanger på grunn av store vannmengder. Det er i tillegg stengt for togtrafikk mellom Egersund og Hellvik på Jærbanen.

– Du må regne med forsinkelser og innstillinger, skriver Jernbaneverket på sine nettsider.

Saken fortsetter under.

Helleland 20151206. Ekstremværet "Synne" har herjet på Bjerkreim i Rogaland natt til søndag. E39 er fremdeles stengt på flere steder. Gårdsplassen, garasjen og kjelleren til Kjell Jostein Bjerkreim ligger under vann.


Tohundreårsflom
Meteorologisk institutt melder at det fortsatt vil komme kraftige byger i området.

– Nivået for tohundreårsflom er passert for lengst, og nå har vi mistet kontakten med målestasjonene i vassdraget, så vi vet egentlig ikke hvor høyt vannet står, fortalte informasjonssjef Leif Brock i Eigersund kommune til NRK søndag morgen.

I Eigersund kommune i Rogaland ble over 100 boliger evakuert i utsatte områder. Ifølge operasjonsleder Henning Andersen i Rogaland politidistrikt var det flere personer som nektet å la seg evakuere frivillig fra boligene.

– Vi måtte beordre folk til å evakuere, og ga dem pålegg om evakuering. Da flyttet de seg, sier Andersen. (©NTB)

Følg NTBs direkterapportering under:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag