*Nettavisen* Nyheter.

Synske raser mot TVNorge

Foto: (Privat/Vegard Kleven)

De synske realitydeltakerne forutså ikke hva som ventet dem. De føler seg lurt av TVNorge.

03.11.11 11:56

(iBergen.no) Flere «klarsynte» går nå hardt ut mot et TVNorge-program der landets beste synske skal kåres - lenge før programmet i det hele tatt skal på lufta.

- Det var useriøst, hevder flere av deltakerne.

Programmet «Jakten på den 6. sans» baserer seg på det britiske konseptet «Britain's Psychic Challenge» og har premiere på TVNorge 17. februar. Men ifølge flere av deltakerne i programserien hevder oppsiktsvekkende nok at konkurransen en ren bløff.

- Var god i testen
Konseptet går ut på at produsentene håndplukker et knippe personer som kaller seg klarsynte. Disse blir først silt ut via en audition og deretter sendt til Oslo for å gjennomgå diverse tester. Ved å beskrive en kjent person som er skjult for deltakerne, skal deres ferdigheter som synsk bedømmes av en jury bestående av programleder Tom Strømnæss og pensjonert politietterforsker Laila Back.

- Jeg traff veldig godt da jeg skulle beskrive personen som satt bak lerretet. Jeg ble fortalt etterpå at beskrivelsen var detaljert og det var definitivt den personen. Beskrivelsen kunne ikke passet på noen andre, sa de, påstår klarsynte May Britt L. Abinda, også kjent som MALU.

- Vi fikk sjokk
Etterhvert som hver klarsynt var ferdig med oppgaven, ble de sendt inn i et rom separat fra deltakerne som ennå ikke hadde tatt testen. Der fortalte de hverandre hvordan det var gått. Noen hadde bommet totalt, mens andre hadde fått svært gode tilbakemeldinger. Overraskelsen ble derfor stor da alle de 19 klarsynte var ferdige med oppgaven og det var klart for at ni stykker skulle plukkes ut til neste runde.

- Vi ble helt sjokkerte. Flere av de som hadde sittet på fellesrommet og klaget over hvor dårlige de hadde vært, kom videre. Mens de som gjorde det bra ble sendt hjem, sier Berit Lund til iBergen.no.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tvnorge

- Ingen andre enn de som var til stede i rommet under testen, vet hvordan deltakerne presterte. At de etterpå sa til de andre at de hadde gjort det dårlig, betyr ikke at de faktisk gjorde det. Det er litt som når du etter en eksamen føler at du kommer til å stryke, for så å bli fullstendig tatt på sengen av en sekser, sier pressesjef i TVNorge, Ingrid Medhus.

Skepsis-redaktør, Asbjørn Dyrendal, fnyser av hele konflikten. Les hva han sier her.

- Ingen reell konkurranse
André Kirsebom var én av dem som ble sendt hjem første dagen, til tross for at han «så» den skjulte personens fornavn. Han vil ikke kommentere saken overfor iBergen.no, av hensyn til kontrakten med TV-kanalen der deltakerne pålegges taushetsplikt. Kirsebom, som er leder for Spiritualistforeningen, støtter likevel Abinda, Lund og meddeltaker Anne Bjørkedal når de nå tar bladet fra munnen.

- Nordisk Film, som produserer serien for TVNorge, har laget et TV-program, ikke en konkurranse. Som tidligere journalist gjenkjente jeg oppskriften i dramaturgien, der man skal ha med visse typer i et bestemt personregister. Jeg tror deltakerne som gikk videre ble plukket ut fordi de hadde spennende personligheter som ville bli godt TV. De har skapt en historie på forhånd og satt inn det som passet. Det blir sikkert et severdig og spennende program, men de må ikke kalle det en konkurranse. For det var det ikke, mener Bjørkedal.

- Klarsynte kan ha en dårlig dag
Andre kilder iBergen.no har snakket med hevder at det var det heller ikke. Hvem som fikk gå videre til finalerundene skal ha vært valgt ut på forhånd. Men TVNorge avviser blankt påstanden om juks.

- Ingenting var bestemt på forhånd. Castingen var basert på en totalvurdering av deltakerne, fra første intervju, til psykologsamtalen og prestasjonen i testene. Vi plukket ut de ni som var best skikket og som vi mener var best. Såkalt klarsynte kan sikkert også ha en dårlig dag, og noen følte seg kanskje stresset foran kamera. Uansett synes jeg det er svært bra å komme blant de 19 beste, utifra de flere hundre som søkte, sier Medhus.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tvnorge

- Vi har yrkesstolthet
Abinda er opprørt dersom det stemmer at hun allerede før avreise til hovedstaden var dømt til å tape.

- Hvis det var slik at alt var avtalt på forhånd, hvorfor tok de ikke bare inn noen tilfeldige fra gaten som kunne være taperne? Vi har jo yrkesstolthet, sier Abinda, som jobber fulltid som klarsynt.

I ettertid har Abinda, Lund og Bjørkedal klaget flere ganger til både TVNorge og Nordisk Film, men uten å nå fram. De ansvarlige for programmet holder fast ved at de beste gikk videre.

- Dette blir på samme måte som med en håndballspiller som klager på dommerens avgjørelser i VM. Det var de beste som gikk videre, og at noen er misfornøyd med resultatet får stå for deres regning. Men ingen vil bli framstilt ufordelaktig, svarer programleder og jurymedlem Tom Strømnæss.

Burde ha visst?
Det beroligere ikke Lund, Bjørkedal eller Abinda, som frykter at produsentene vil klippe bort vesentlige deler av deres prestasjoner.

- Men dette burde dere jo ha sett på forhånd, siden dere er synske?

- Dessverre er vi ikke alltid like flinke til å forutse urettferdigheter mot oss selv. Det er ikke så lett å se sin egen framtid, spesielt ikke hvis det er noe det er meningen vi skal ta lærdom av. Hvis folk tror vi er juksemakere, får de bare tro det. Den har vi hørt før. Dette er heller ikke sutring over at vi ikke gikk videre. Hadde jeg gjort en elendig jobb i testen, skulle jeg ikke sagt noe, og heller gått ut med et smil. Men mange av de som gikk videre fortjente det ikke og da ble det rett og slett urettferdig, avslutter Abinda, før hun legger til:

- Til orientering vet jeg allerede hvem som vinner hele konkurransen.

Les flere nyheter på iBergen.no

Annonsebilag