Syria-forhandlinger fortsetter fredag

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland sier målet er å komme fram til en enighet om Syria-flyktninger før Stortinget tar sommerferie.

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland sier målet er å komme fram til en enighet om Syria-flyktninger før Stortinget tar sommerferie. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)

Partiene på Stortinget ble tirsdag enige om å fortsette forhandlingene om kvoteflyktninger fra Syria kommende fredag.

19.05.15 18:54

– Målet er å bli enige før Stortinget slutter i midten av juni, i løpet av vårsesjonen, sier Høyres parlamentariske leder Trond Helleland.

Les også: Vil hente 10.000 Syria-flyktninger - har fått ja til 1598

Opposisjonen på Stortinget vil at Norge skal ta imot 10.000 Syria-flyktninger de neste to årene. Regjeringen vender tommelen ned, men tirsdag satt de åtte partiene på Stortinget samlet for å se om det likevel kan være mulig å komme til enighet i spørsmålet.

Det er viktig å understreke at det her er snakk om bosetting av flyktninger i tillegg til det kommunene allerede har bekreftet og i tillegg til de som allerede står i bosettingskø. Ved utgangen av mars i år var det 5256 flyktninger som ventet på bosetting i norske kommuner.

Les også: Hagen vil gi ti milliarder til Syria-flyktninger

Tiltakene regjeringen la fram i revidert nasjonalbudsjett, situasjonen for båtflyktninger i Middelhavet og situasjonen i norske kommuner med tanke på å bosette flere Syria-flyktninger ble diskutert tirsdag.

Ber regjeringen om Syria-skisse

Regjeringen fikk beskjed om å legge fram en mer detaljert skisse til løsning i samtalene om Syria-flyktninger når partiene på Stortinget møtes igjen fredag.

Regjeringen ble blant annet bedt om å utrede kostnader ved ulike tiltak, får NTB opplyst.

– Nå venter vi på at regjeringen legger fram en skisse, slik at vi kommer videre i det som er en større helhet, sier Venstre-nestleder Ola Elvestuen.

Fremskrittspartiets parlamentariske leder Harald Tom Nesvik sier det kom mange innspill på møtet.

– Vi har fått innspill fra andre partier som vi skal sjekke ut og komme tilbake til og svare om. I tillegg kommer vi forhåpentligvis til å kunne legge fram noe med litt mer «kjøtt på beinet», slik at vi har enda mer å diskutere ut fra, sier han.

Ber om forlenget frist

Mange kommuner har bedt om forlenget frist for å gi svar på tilleggsanmodningen fra departementet. Noen har allerede svart nei, og én kommune - Sogndal kommune i Sogn og Fjordane - har svart at de vil avvente hva Stortinget beslutter.

Se hva din kommune har svart her: Vil hente 10.000 Syria-flyktninger - har fått ja til 1598

Forventer ja

Amnesty International, en av organisasjonene som sto bak kravet om bosetting av 10.000 Syria-flyktninger, forventer et positivt vedtak:

- Vi forventer at partiene på Stortinget nå står for det de har vedtatt på landsmøtene og kjemper for de vedtakene, sier generalsekretær John Peder Egenæs til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.