*Nettavisen* Nyheter.

Syriske flyktninger har kommet til Norge

REGISTRERINGSKØ: Syrerne som nå kommer til Norge kommer fra flyktningleirer i Libanon og Jordan. Bilde viser flyktninger som venter på å registrere seg hos FNs høykommmisær for flyktninger i havnebyen Tripoli i Libanon 29. mai i år. Foto: Anwar Amro (Afp)

Et stort antall syriske flyktninger kommer nå til Norge fra flyktningleirer i Libanon og Jordan.

12.06.14 16:41

OSLO (NTB og Nettavisen): Et stort antall syriske flyktninger kommer i disse dager til Norge.

Til sammen 108 syriske overføringsflyktninger har landet på Gardermoen de siste dagene, opplyser Utlendingsdirektoratet (UDI). Den største gruppen, 65 personer, kom til Norge torsdag.

Kommer fra flyktningeleirer

I dagene og ukene framover vil det fortsette å komme grupper av syriske flyktninger med oppholdstillatelse i Norge. Syrerne kommer fra flyktningleirer i Libanon og Jordan. UDI har i tillegg intervjuet rundt 400 syriske flyktninger i Tyrkia. Disse vil komme til Norge senere i år.

Skal motta 1000 fra Syria

Alt i alt skal Norge motta 1620 overføringsflyktninger i år, hvorav 1000 kommer fra Syria.

Det er primært snakk om barnefamilier, men det er også enkelte enslige personer og par uten barn blant flyktningene. Integrerings- og mangfoldsdirektoratet samarbeider med kommunene om å finne boliger til flyktningene.

Utvelgelsen av flyktninger som skal komme til Norge, skjer i samarbeid med FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Vil ha blanding

UDI opplyser at de har bedt UNHCR om at de presenterer saker som gjenspeiler sammensetningen av flyktningene fra Syria i alder, utdanningsnivå og arbeidserfaring.

Norge tar også imot flyktninger som det haster med å bosette eller som trenger medisinsk behandling. Det er også rom for å ta imot enslige mindreårige flyktninger.

Tar ikke imot stridende

Samtidig ønsker Norge ikke å ta imot personer som har vært stridende i konflikten i Syria eller er kriminelle. Av samme grunn tar heller ikke Norge imot familier hvor et voksent familiemedlem er igjen som stridende i Syria.

- Det er selvsagt tøft å gi avslag til personer som har det vanskelig. Men sier vi nei til en familie, gir vi samtidig rom for en annen, like trengende familie, sier Jendal.

Samarbeider med politiet

På grunn av den pågående konflikten i Syria opplyser UDI at de har samarbeidet nært med Kripos, PST og Politiets utlendingsenhet i det forberedende arbeidet med å hente syriske flyktninger.

Klikk på bildet for å forstørre.

KOMMER HERFRA: Alt i alt skal Norge motta 1620 overføringsflyktninger i år, hvorav 1000 kommer fra Syria. Bildet er hentet fra en leir for syriske flyktninger i byen Arsal i Libanon. Libanon har tatt imot nærmere 1 million flyktninger fra Syria de siste tre årene. Foto: Joseph Eid (Afp)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag