RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Noor er 12 år, og kommer fra Syria. Der ble det for farlig, særlig for unge jenter. Familien fikk henne til Sverige ved hjelp av menneskesmuglere, og deretter ble hun hentet til Norge av onkel Abdulfattah Al-Mozzen. Han lærer seg norsk og jobber iherdig med å bli autorisert som lege i Norge.
Noor er 12 år, og kommer fra Syria. Der ble det for farlig, særlig for unge jenter. Familien fikk henne til Sverige ved hjelp av menneskesmuglere, og deretter ble hun hentet til Norge av onkel Abdulfattah Al-Mozzen. Han lærer seg norsk og jobber iherdig med å bli autorisert som lege i Norge. Foto: Heidi Røsok-Dahl (NTB scanpix)

Syriske Noor (12) venter på familiegjenforening

Sist oppdatert:
Tolv år gamle Noor bor i Fredrikstad og venter på å bli gjenforent med foreldrene og de tre småsøsknene. Men det er en tidkrevende prosess.

Noor bor sammen med onkelen Abdulfattah. Han er barnelege, men måtte rømme fra Syria et halvt år før Noor.

– Jeg kunne ikke fortsette å bo der. Jeg måtte reise ut, ellers ville jeg blitt drept, egentlig, sier Abdulfattah til NTB.

I fjor ble jenta sendt ut av Syria og til Europa ved hjelp av menneskesmuglere. Familien mente det var for farlig for henne å være i det borgerkrigsherjede landet. Mange er særlig redde for at barna skal havne i klørne på terrorgruppen IS.

Les også: - Det blir ikke 30.000 syriske flyktninger

Noor er 12 år, og kommer fra Syria. Der ble det for farlig, særlig for unge jenter. Familien fikk henne til Sverige ved hjelp av menneskesmuglere, og deretter ble hun hentet til Norge av onkel Abdulfattah Al-Mozzen.


– De tar barn fra elleve eller tolv år. Lærer dem å bruke våpen. De sier mange dumme ting til dem. Barn kan man bestemme over, forklarer onkelen.

Selv forsøkte han å fortsette å jobbe som lege i Syria etter at borgerkrigen brøt ut, men etter hvert tok ulike militante grupper kontrollen over sykehuset. Abdulfattah mener han har mye å bidra med i Norge. Han jobber hardt med å skaffe seg autorisasjon og med å lære seg norsk.

Noor har funnet seg godt til rette på skolen, og forteller smilende om favorittfagene sine: Gym, kunst og håndverk, norsk og matte. Nå venter hun på familien sin, som klarte å flykte til Tyrkia. Noor håper foreldrene og de tre yngre søsknene også vil få komme til Norge til slutt. (©NTB)

Les også: – Norge er for streng på familiegjenforening

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere