T5PC-tiltalt: - Jeg er finansminister

Foto: Sara Johannessen (Scanpix)

En av de hovedtiltalte T5PC-toppene fleipet i retten.

24.10.07 14:22

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Mandag startet den første store rettssaken etter konkursen i pyramideselskapet The 5 Percent Community (T5PC). Fem personer sitter på tiltalebenken, deriblant finansakrobaten Thomas Øye.

Men saken fikk en noe latterlig start, da en av de hovedtiltalte, styreleder i T5PC Invest AS, svarte følgende da dommeren spurte om yrket hans:

- Finansminister, sa tiltalte Jørn Ronnie Tagge.

- Hvorfor sa du at du dette?

- Det var bare en spøk, forteller Tagge smilende til Nettavisen etterpå. Han rettet raskt til at han er selvstendig næringsdrivende, som har gått konkurs.

- Aksjonærenes penger
Økokrim mener de fem tiltalte personene har tappet pyramideselskapet for om lag 15 millioner kroner. Tappingen skal ha skjedd via aksjekjøp og en rekke transaksjoner mellom de ulike selskapene i T5PC-systemet.

- Det denne saken handler om er hva som skjedde med noen av pengene som aksjonærene skjøt inn i T5PC, sa aktor Arnt Angell i sitt innledningsforedrag i Oslo tingrett mandag.

Pengetappingen skal ha skjedd i 2003, før T5PC ble slått konkurs høsten 2004.

- Etter vårt syn var T5PC langt på vei å anse som et pyramideprosjekt. Det er ikke det denne saken dreier seg om, men det er viktig å se for å forstå saken, hva kjernen i T5PC skulle være, sa Angell.

Hele 70.000 nordmenn meldte sin interesse for pyramideselskapet, og det ble fra aksjonærene betalt inn 370 millioner kroner.

- Disse pengene ble brukt på forskjellige ting, men en stor del ble investert i forskjellige prosjekter som viste seg da å medføre tap, sa aktor i retten.

Medlemmene fikk bare lov til å kjøpe såkalte B-aksjer, og hadde derfor ikke stemmerett på selskapets generalforsamling. Mange tapte tusenvis av kroner da selskapet gikk konkurs.

- Øye kom med ideen

Påtalemyndigheten mener det er to av de tiltalte personene skal ha mottatt mesteparten av pengene - styreleder i T5PC Invest AS, Jørn Ronnie Tagge og styreformann i PWR Charge AS, Henrik Ellefsen.

I tillegg er altså Thomas Øye, Harald Ellefsen og Frode Rudlang (daglig leder i PWR Charge) tiltalt for grov økonomisk utroskap.

Pengetappingen skal blant annet ha skjedd gjennom selskapet PWR Charge, der T5PC kjøpte 20 prosent av aksjene for ti millioner kroner.

- Satsningsområdet til selskapet skulle være engangsbatterier til mobiltelefoner. Men slik vi ser det så ble ikke dette noe dominerende for selskapet (...) Thomas Øye skal ha vært den personene som kom opp med dette batteriprosjektet, sa aktor Angell i sitt innledningsforedrag.

Ifølge påtalemyndigheten så skal tre av de tiltalte i saken, Jørn Tagge, Thomas Øye og Henrik Ellefsen, den 27. august 2003 ha inngått en avtale om at tre av millionene som ble betalt til PWR Charge fra T5PC skulle fordeles mellom de tre.

- Tiltalen handler ikke om realiteten i selskapets drift, men det handler om tapping fra selskapet. Men det kan stilles spørsmål om det var noen reell drift i selskapet, påpekte Angell.

PWR Charge skal kun ha hatt midlene de fikk fra T5PC, og pengene skal ha blitt brukt opp på et halvt år.

Artikkelen fortsetter under videoen.

193777

- Vi mener å kunne bevise at det skjer betalinger slik man avtaler, sa Angell i retten mandag.

Han mente de kunne motbevise at det kunne være snakk om at pengeoverføringene var lån.

- Det står i avtalene mellom de tre partene at de skulle dele de tre millionene, sa Angell, som påpekte at det var komplisert å forklare hva som har skjedd i saken.

- Her er det koblet inn flere parter, og vi mener at det er gjort for å skjule realiteten, sa han.

De tiltalte, med unntak av Thomas Øye, er tiltalt for flere mistenkelige pengeoverføringer. Blant annet skal Tagge i august 2003 ha overført 1,5 millioner kroner fra T5PC til medtiltalte Henrik Ellefsens private bankkonto.

«Det forelå intet forretningsmessig grunnlag for utbetalingen og utbetalingen var således i strid med selskapets interesser», står det i tiltalen.

Alle nekter straffskyld

Da rettssaken mot de fem personene startet mandag morgen, nektet alle straffskyld.

- Har du tappet selskapet for penger? ble Tagge spurt da han ankom retten.

- Nei, nei, nei, svarte Tagge. Han mente saken ville gå bra for hans vedkommende.

Nettavisen følger saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: T5PC

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag