*Nettavisen* Nyheter.

Ta den nasjonale prøven her

Torsdag gjennomførte tusenvis av skoleelever den nasjonale prøven i lesing. Onsdag kveld la en elevgruppe ut prøven på nettet.

28.01.05 09:43

En elevgruppe la onsdag kveld ut den nasjonale prøven som avholdes i dag. Dette ble gjort i protest mot at prøvene gjennomføres og offentliggjøres.

Sjekk hvordan din skole gjorde det ved fjorårets prøve.

Gruppen krevde onsdag at årets prøver blir utsatt til neste år, og at elevene blir tatt med på råd når det gjelder egen utdanning. Hvis ikke kravene ble oppfylt av utdanningsminister Kristin Clemet, ville de publisere leseprøven for 10. klasse på nettet. Gruppen fikk ikke innfridd sitt krav, og i går kveld la de ut 16 sider av den nasjonale prøven i lesing.

Flere tusen elever sitter akkurat nå og gjennomfører den nasjonale prøven.

Vet ikke om prøven er ekte
- Vi vet ikke om prøven som ble lagt ut på internett, er ekte. Det er heller ikke noe som vi vil bruke ressurser på å finne ut av. Slik vi ser det, er det ikke vår oppgave å bruke ressurser på å sjekke ektheten av en prøve som en gruppe ulovlig har lagt ut på internett, sier kommunikasjonsdirektør Helge Lund i Utdanningsdirektoratet.

Utdanningsdirektoratet har ansvaret for gjennomføringen av de nasjonale prøvene i Norge.

Flere skoleelever har imidlertid kontaktet TV 2 Nettavisen i ettermiddag og bekreftet at prøven som ble lagt ut i går kveld er identisk med den de besvarte på skolen i dag.

Her er testen:

(sidene åpner seg i nye vinduer)

Side 1

Side 2

Side 3

Side 4

Side 5

Side 6

Side 7

Side 8

Side 9

Side 10

Side 11

Side 12

Side 13

Side 14

Side 15

Side 16

Kan få konsekvenser
- De nasjonale prøvene blir gjennomført til samme tid over hele landet i dag, bortsett fra noen enkeltskoler som gjennomfører testene om noen uker, forteller Lund.

Utdanningsdirektoratet har ikke tatt stilling til om de skal politianmelde episoden.

- Det er mange som kan ha lagt ut denne prøven på internett. Dersom de som har gjort dette blir identifisert, kan det få konsekvenser for dem. Det er ingen tvil om at det de har gjort er alvorlig, mener Lund.

- Har dere noen indikasjoner på hvem som kan ha gjort dette?

- Nei, ingen anelse. Vi produserer mange oppgaver hvert eneste år, og det er mange som kan ha fått tilgang til prøvene, men vi har ingen indikasjoner på hvem som kan stå bak ulovlighetene, sier Lund.

Prøvene blir gjennomført
Utdanningsdepartementet sier at prøven skal gjennomføres selv om de allerede ligger ute på nettet.

- Vi synes det er kjedelig at en anonym gruppe har gjort en slik ting, men prøvene vil gå som planlagt. Dette vil ikke ha noen betydning, sier ekspedisjonssjef Ida Børresen i Utdanningsdepartementet til NRK.

Hun karakteriserer prøvepubliseringen som alvorlig, men mener at det ikke vil få så store konsekvenser. Siden prøven ble lagt ut i går kveld, tror hun få elever har fått tilgang til den. I tillegg er det ingen av elevene som har fasiten.

Resultatet fra fjorårets prøver kan du sjekke i lenkene under:
Norges 20 beste barneskoler
Norges 20 dårligste barneskoler
Norges 20 beste ungdomsskoler
Norges 20 dårligste barneskoler
Landets beste privatskoler
Ta den nasjonale matteprøven

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.