RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ta imot en utenlandselev

I rike land som Norge er det vanskelig å finne vertsfamilier til utvekslingselever. Nora (17) fra Tyskland var en av de utvalgte.

Nora Linn Strotjohann er fra Neustadt, en liten landsby nord for Lübeck i Tyskland. Hun er en av de heldige som fikk plass i en norsk vertsfamilie på Ullevål i Oslo.

- Jeg valgte Norge mye på grunn av språket, for norsk er ganske likt tysk. Dessuten synes jeg Norge er et mye enklere land enn Finland, Estland og Polen, sier Nora.

Besøk våre sommersider

Skjønte norsk etter få måneder
Da Nora kom i august i fjor forstod hun ingenting norsk, og det gikk i engelsk. Hun synes det var nifst å komme til et nytt land uten å kunne språket, men verstfamilien hjalp henne godt på veien.

- Det var skummelt helt i begynnelsen, men jeg levde meg raskt inn i familiens liv, forteller Nora til TV 2 Nettavisen.

Fra starten av snakket Nora engelsk med alle, mens vertsfamilien snakket mer og mer norsk med henne.

- Min vertsfamilie prøvde alltid å snakke norsk, og de var veldig hjelpsomme med å forklare og peke på ting, sier Nora.

Etter bare et par måneder kunne Nora forstå mye norsk, og etter et halvt år kunne hun prate norsk og bli forstått.

Vil savne reserve-familien
Nora synes hun er heldig som har fått et fint forhold til verstfamilien sin. En spesiell tilknytning har hun fått til vertssøsteren Helle, som er 19 år gammel.

- Det blir veldig trist å forlate henne, sier Nora, som håper at den norske familien hennes kan besøke henne i Tyskland.

Knut Alfsen er Noras vertsfar, og han fikk idéen om å bli vertsfamilie da hans egen datter var utvekslingsstudent i USA.

- Vi var på et informasjonsmøte i YFU, og vi fikk høre at de hadde store problemer med å finne vertsfamilier, sier Alfsen. Familien hans har tatt imot tre tyske vertsdøtre totalt.

Stor gevinst
Kommunikasjonen er kanskje den største utfordringen vertsfamilier har, og det man kan lære mest av.

- Ofte har jeg trodd at de har forstått mer enn de egentlig har. Det har jeg oppdaget etter hvert. Det finnes mange uskrevne regler som vi ikke har tenkt på å formulere, og det tar litt tid før de skjønner disse, forklarer Alsen.

Selv om et nytt familiemedlem kan være nokså utfordrende, er Alsen sikker på at gevinsten er større enn utfordringen det innebærer.

Jo rikere land, jo færre vertsfamilier
I rike land som Norge, Danmark, Sverige, Finland, USA, Canada, Australia og New Zealand er det vanskelig å finne vertsfamilier.

- Det er vanskeligere å plassere elever i rike land. Land som Frankrike, Tyskland og land i Latin-Amerika sliter ikke så mye med å finne familier, forteller daglig leder i Youth for Understanding Norge (YFU), Trond Melsom.

Han tror noe av årsaken kan være at i Latin-amerikanske land ligger det mer status i å ha utenlandselever i familien.

Seng, pult og mat
I år har YFU fått inn 50 utenlandske elever som skal begynne på skole i Norge i august. Av disse mangler 25 elever vertsfamilier.

Mange norske familier vegrer seg for å være vertsfamilie, fordi de ikke tror de har noe å tilby.

- Elevene kommer ikke til Norge for å være turister eller for å bo flott. De kommer for å gå på skole, og de skal være et helt vanlig familiemedlem som har akkurat de samme pliktene som andre familiemedlemmer har, sier Melsom.

Det eneste vertsfamilien trenger å stille med er seng, pult og mat. Turene sørger YFU for, med tre samlinger og en Norgestur i året for hver utvekslingselev.

Få TV 2 Nettavisen på mobil her

Her er organisasjoner din familie kan bli vertsfamilie for:

Youth for Understanding Norway (YFU)

AFS Norge

Lions Youth Exchange Norge

STS High School

Aspect Language Education AS

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere