RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ta promilletesten på nett

Sist oppdatert:
Du kan selv teste dagen derpå-promillen på nettet, men alkoholforsker Jørg Mørland advarer mot å stole blindt på slike tester. Ta testen her.

- Slike tester har mange usikkerhetsmomenter. Folk må være svært forsiktig med å stole for mye på dette. Legg i hvert fall på et par timers sikkerhetsmargin, sier professor Jørg Mørland ved Nasjonalt folkehelseinstitutt til TV 2 Nettavisen.

Klikk her for å teste om du er påvirket av alkohol, og i det hele tatt for å vurdere hva du synes om alkoholtesten. Ved å plotte inn din kroppsvekt, hva du drikker, hvor mye og til hvilket klokkeslett, kan du få regnet ut hvor raskt alkoholen går ut av kroppen. Programmet gir deg en kurve på alkoholforbrenningen.

- Kan funke
- Det ser ikke helt galt ut, blant annet tas det i testen hensyn til kroppsvekt, noe som har en del betydning for forbrenningen. Men det tas ikke hensyn til kjønn og at folk rett og slett forbrenner ulikt. Det har også betydning for hvor raskt alkoholen går ut av kroppen, sier Mørland.

I testen skal du fylle inn om du har drukket et glass vin, en halvliter øl eller for eksempel en drink. Alkoholforskeren presiserer at et glass vin kan være så mangt, alt fra 10 til 25 centiliter. Spritmengden i en drink vil også variere.

- En slik test kan kanskje funke for gjennomsnittet, bare man legger til en stor sikkerhetsmargin. Men for en del er jeg redd dette kan bli en falsk trygghet, sier Mørland til TV 2 Nettavisen.

Noen råd
Han sier det er svært vanskelig å si noe generelt om hvor lenge folk bør vente med å kjøre bil etter å ha drukket på julebordet.

- Det kommer helt an på promillen ved drikkeslutt. Har du 1,5 og er en langsom forbrenner, vil du trenge 15 timer på å komme i null. Med samme promille vil du trenge 10 timer med gjennomsnittlig forbrenningshastighet, mens du bare trenger 6 timer dersom du er en rask forbrenner, sier alkoholforskeren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere