Gå til sidens hovedinnhold

Tabbe-raner ledd ut av butikk

Den pinglete ranere forsøkte seg på et skikkelig kupp i parfymeriet.

(iBergen.no) Det temmelige tafatte forsøket på ran ble ikke engang klassifisert som ran av retten. Likevel må 45-åringen i fengsel.

Lo høyt
Sliten og full slepte 45-åringen seg inn i en blomsterforretning like utenfor Bergen tinghus en kveld før jul i 2005. Etter å ha innledet samtalen med ekspeditøren ved å be om å få veksle en tier, snøvlet han fram ordene «åpne kassen, ellers skyter jeg».

Men istedenfor å få ransofferet i sin makt, begynte heller kvinnen i kassen å le høyt av den lite fryktinngytende mannen. Da hun plukket opp telefonen for å ringe politiet, forlot han butikken med uforettet sak.

På ny frisk
Han strenet da mot et parfymeri like i nærheten. Trass i at ransmetoden hadde gitt elendig uttelling bare minutter før, valgte han å gjenta den til punkt og prikke også i parfymeriet. Også denne gangen var like mislykket. Da ekspeditøren gikk ut på gaten og ropte at hun ble ranet, røsket han med seg kasseapparatet. Den tunge kollossen måtte han imidlertid kaste fra seg før han nådde utgangsdøren.

Litt senere ble han pågrepet på Børs Café. Promillen var da på 2,12.

- Hjelpeløst
Under rettssaken i Bergen tingrett fortalte de to butikkmedarbeiderne at de ikke ble spesielt skremte av tabbe-raneren, noe som fikk retten til å moderer rans-tiltalen mot ham.

«Under henvisning til at rimelig tvil skal komme tiltalte til gode, finner retten ikke det tilstrekkelig bevist at tiltaltes handlemåter har framkalt noen slik "alvorlig frykt for vold mot noen person"som straffeloven § 267 krever.» skriver retten i dommen, før den legger til:

«Det hele ble beskrevet som et hjelpeløst utspill fra en svært så beruset person.»

Mannen ble imidlertid dømt for flere andre tilfeller av tyveri, befatning med narkotika, promillekjøring og plagsom oppførsel. Hans lange rulleblad ble også vektlagt da retten fant at ti måneders fengsel var en passende straff. 90 dager ble gjort betinget.

Les flere nyheter på iBergen.no

Reklame

Black Week hos Ekstralys: Gjør kupp på billykter, arbeidslys og xenonsett