RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tabben kan ødelegge valget for Brown

(REUTERS/Suzanne Plunkett)
Sist oppdatert:
Mikrofonen på jakka kan ødelegge valget for Gordon Brown.

Etter at Gordon Brown uttalte seg nedsettende om en eldre bristisk kvinne mens han satt i bilen onsdag, begynner nå spekulasjonene om hvor ødeleggende tabben kan bli for valget i Storbritannia.

Les også:Kalte bestemor «fanatiker»

Ifølge SkyNews kan tabben få stygge følger for hele kampanjen til Labour.

Man frykter at episoden vil forfølge Gordon Brown helt frem til valgdagen 6. mai.

Fristende personangrep

Mye avhenger av om hvorvidt Nick Clegg og David Cameron vil benytte seg av tabben for å rakke ned på Brown.

Partilederne har så langt holdt seg unna personangrep, men denne hendelsen kan likevel være altfor fristende til ikke å benytte seg av.

Men på den annen side kan det gå begge veier om Nick Clegg og David Cameron bruker episoden for å score billige poeng. Det kan også bli oppfattet som smålig.

De tre lederne skal møtes til debatt på torsdag, og da spørs det hvorvidt Brown får tabben kastet i ansiktet igjen.

- En katastrofe for Brown
Politisk redaktør i BBC sier hendelsen er en katastrofe for Brown fordi den avslører kløften mellom hans private og offentlige ansikt.

- For de av oss som har kjent Gordon Brown i mange år, er det vi har sett ingen stor overraskelse. Han har blitt bedre og bedre til å opptre offentlig, men ganske ofte blusser han opp privat, og gir utrykk for frustrasjon, sier Robinson til BBC.

Robinson mener at det er umulig å si nøyaktig hvor mye hendelsen vil påvirke valgresultatet.

Men Labour faller på meningsmålingene, og BBCs politiske redaktør poengterer at Gordon Brown derfor er avhengig av å ha en god valgdag hver dag, noe denne dagen helt klart ikke var.

En meningsmåling offentliggjort av SkyNews onsdag kveld viser at de David Cameron og de konservative ligger an til å få 32% av stemmene, liberaldemokratene til Nick Clegg 30% og Gordon Browns Labour 25%.

I en annen måling onsdag, fra avisen Guardian, lander Clegg på 39%, Cameron på 35%, og Brown på 18%.

Mye på hjertet

Marerittdagen startet da Brown stoppet opp og snakket med 66 år gamle Gillian Duffy i noen minutter under valgkampturneen til Rochdale i det nordvestlige England onsdag.

Den eldre kvinnen hadde sine bestemte meninger både om skatt, utdanning og andre politiske temaer.

Etter at de hadde pratet ferdig, satte statsministeren seg inn i en bil og kjørte bort. Det han ikke var klar over, var at en mikrofon fortsatt var på og med han inn i bilen. Dermed ble en samtale med en assistent overhørt. Her kommer det fram at statsministeren er ganske misfornøyd med å ha havnet i diskusjon med den eldre kvinnen.

Og i et ubevoktet øyeblikk kaller Brown bestemoren «en fanatiker».

Fikk unnskyldning

Da dette blir kjent gjennom media krevde bestemor Duffy en unnskyldning fra Brown. I hele sitt liv har hun stemt Labour, men nå er hun ikke så sikker foran valget 6. mai.

Og unnskyldningen kom ganske raskt etter at «alle» kastet seg på mikrofontabben. Brown tok til og med turen hjem til damen, bare for å si unnskyld.

- Jeg er ydmyk etter det som skjedde. Jeg har gitt henne en oppriktig unnskyldning. Jeg misforsto hva hun sa, og hun har akseptert at det var en misforståelse og tatt imot unnskyldningen min, sa Brown til britisk presse da han hadde vært på besøk.

I ettertid sier også statsministeren at han forstår de bekymringene som bestemoren presenterte da de snakket sammen tidligere.

Her ser du videoen hvor Brown begår tabben:

Her er reaksjonen fra kvinnen som ble kalt fanatiker:

Mikrofontabber blant maktpersoner er ikke noe nytt fenomen.

En av de ferskeste tabben i Norge var tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla som glemte at mikrofonen fremdeles stod på da hun diskuterte statsminister Jens Stoltenberg sammen med NHO-sjef Finn Bergensen.

- Men Jens kan ikke stå og si til mediene at «ja, jeg er litt i tvil». Han må si at han står på det til han ikke lenger står på det. Du kan ikke være litt gravid, sa Valla i opptaket .

Prins Charles har også gått på en mikrofonblunder.

Under en fotoseanse i 2005 greide han i samtale med sønnene William og Harry å referere til den oppmøtte pressen som «bloody people».

Se opptaket her:

Selvfølgelig har tidligere president George Bush begått en mikrofontabbe. Det skjedde i et G8-møte og det pinlige opptaket ser du her:

Men Bush er på langt nær den eneste amerikanske presidenten med en mikrofontabbe hengende over seg.

I 1984 greide daværende president Ronald Reagan å lire av seg noen legendariske setninger da han skulle varme opp for en radiotale.

"My fellow Americans, I'm pleased to tell you today that I've signed legislation that will outlaw Russia forever. We begin bombing in five minutes."

Hør opptaket med Reagan her:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere