Gå til sidens hovedinnhold

Tabberanere glemte alarmer

OSLO TINGHUS (TV 2 Nettavisen): Hafslund-vekteren klarte å slå alarm fire ganger uten at Bandidos-sjef Lars Harnes og hans ransmakker Daniel De Linde oppdaget det.

Ranet av DnBs filial på Aker brygge gikk skeis fra første stund. Ranet var bare noen sekunder gammelt da den første alarmen gikk. Deretter kimte ransalarmen en rekke ganger både hos Hafslunds alarmsentral og politiets operasjonssentral natt til mandag 30. august.

Ladd våpen mot hodet
Onsdag fortalte de to unge vekterne på 21 og 23 år seg for Oslo tingrett. De fortalte i detalj hva som skjedde de dramatiske minuttene.

Med ladde våpen mot hode og kropp ble de to truet til å åpne nattsafe, minibank og pengekofferter.

Slo alarm på sekundet
De to ble overrasket utenfor bankfilialen og innen få sekunder skjer den første tabben. Ranerne river av «ranssmykket», en kjede med alarmknappen som henger rundt halsen på vekterne. Den andre fikk beholde sitt, trolig en forglemmelse.

- Jeg trykket på ransalarmen veldig raskt, ett sekund etter at vi jeg så ranerne, fortalte 21-åringen.

De to trues med våpen, en pistol og en automatpistol. Uten å si et ord, tar ranerne med seg de to vekterne inn i rommet hvor nattsafen og minibanken stod.

- På vei inn må jeg slå av alarmen. Alarmpanelet er laget slik at jeg kan slå en annen kode slik at alarmen går. Det fikk jeg gjort, sa 21-åringen.

Telefonen ringte
Ifølge de to vekterne opptrådte ranerne rolig og effektivt. De snakket lavt og på svensk. Inne i banklokalet ble den eldste vekteren tvunget ned i knestående og ble fikk hendene bundet med plastikkstrips bak ryggen.

Bena ble også stripset, og ben og hender ble deretter festet sammen. Ved siden av vekteren står den laveste av de to, trolig Lars Harnes, og passer på han med en pistol.

Den andre får ordre om å åpne nattsafen. Innholdet tømmes i en svart bag før den høyeste av de to ranerne, trolig Daniel De Linde, peker med maskinpistolen mot minibanken.

- Telefonen ringte i ett sett. Makkeren min fikk beskjed om å svare med rolig stemme og si at alt var OK, noe han gjorde, fortalte vekteren.

Ba til Gud
For å åpne minibanken, trengte vekteren både kode og nøkkel. Men nøkkelen satt fast i nattsafen og vekteren klarte ikke få den løs. Han måtte til slutt løsne minibanknøkkelen fra knippet.

- Da nøkkelen satt fast husker jeg at jeg ble svært redd. Jeg tenkte at hvis den ikke kom ut, så ville de true med å skyte meg. Jeg tenkte at det ville gjøre veldig vondt å bli skutt et sted, fortalte den eldste vekteren retten.

- Jeg ba til Gud om at det måtte gå bra, at de måtte bli ferdige, om at vi ville overleve og at vi ikke ble skutt, fortsatte han.

Vekteren klarte til slutt å åpne minibanken.

- Var det en alarmfunksjon på minibanken også? ville aktor Kim Ellertsen vite.

- Det var det, svarte vekteren.

- Brukte du denne?

- Ja.

Stresset
Etter å ha fått tømt innholdet i minibanken og de to koffertene med penger som skulle settes i bankterminalen, ble den ene av ranerne tydelig utålmodig og stresset.

- Det rekker nu, ropte han på svensk til ransmakkeren som holdt på å stripse fast den yngste vekteren.

De to la på sprang, og utenfor ble de møtt av to andre vektere som var på Aker brygge, men som ikke hadde sett overfallet. Raneren med maskinpistolen, trolig De Linde, hevet våpenet og fikk de to vekterne til å legge seg på bakken.

På vei mot fluktbilen, hvor den tredje ranstiltalte Petter Tharaldsen satt, ble de møtt av politiet som åpnet ild.

- Det smalt tre skudd, deretter tre nye. Om det ble ropt «POLITI POLITI» mellom skuddsalvene eller etter, er jeg usikker på, sa den ene av vekterne som stod utenfor.

Kort tid etter ble de to pågrepet. Da hadde allerede de fastbundne vekterne klarte å komme seg løs og ringe politiet for fjerde gang.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 70,55 øre - fastpris 24,90 øre