RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tajik: – Regjeringen har ikke tatt grep for å øke antall politifolk


FRYKTER KUTT: Nestleder i Arbeiderpartiet, og nestleder i justiskomiteen på Stortinget Hadia Tajik håper ikke de varslede kuttene fra Politidirektoratet blir reelle. I et hemmelig brev Nettavisen har fått tak i går det frem at samtlige politidistrikt muligens blir pålagt å kutte to prosent i neste års budsjett.
FRYKTER KUTT: Nestleder i Arbeiderpartiet, og nestleder i justiskomiteen på Stortinget Hadia Tajik håper ikke de varslede kuttene fra Politidirektoratet blir reelle. I et hemmelig brev Nettavisen har fått tak i går det frem at samtlige politidistrikt muligens blir pålagt å kutte to prosent i neste års budsjett.
Sist oppdatert:
Opposisjonen retter bredside mot Justisdepartementet etter varslede kutt i politiet.

På mandag omtalte Nettavisen nyheten om at nesten alle politidistriktene og særorganene må forberede seg på et stramt budsjett i 2016. Dette kommer frem i et brev Politidirektoratet (POD) har valgt å unnta offentligheten.

Det kommer også frem at POD forbereder kutt på opp til to prosent. Den mest optimistiske prognosen viser at politiet må klare seg med budsjett tilsvarende 2015 til neste år - noe som altså blir en realnedgang.

Regjeringen legger frem budsjettet sitt 7. oktober.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060.

Vidar Brein-Karlsen, statssekretær i Justisdepartementet

- Ingen grep for å øke antallet politifolk

- Den forrige regjeringen brukte store ressurser på å bygge opp antallet i politiet, blant annet ved å øke opptaket til politihøyskolen, sier nestleder i Arbeiderpartiet (Ap) og leder for justiskomiteen på Stortinget Hadia Tajik til Nettavisen.

Hun understreker at hun uttaler seg med bakgrunn i varselet som er kommet fra POD, og presiserer at budsjettet ennå ikke er lagt frem.

- Regjeringen vi har nå har ikke tatt noen selvstendige grep for å øke antallet politifolk, de har begrenset seg til å følge opp initiativ fra Stoltenberg II.

Jenny Klingen, justispolitisk rådgiver for Senterpartiet.

Frp: - Vi har opprettet 873 nye politistillinger

Ikke uventet er regjeringen uenig med Tajiks påstand. Og det vises blant annet til ansettelser av flere hundre politifolk.

- Sittende regjering har tilført politiet 1,5 milliarder kroner i friske midler. Vi har også fått 873 nye politistillinger. Det blir merkelig når leder for justiskomiteen mener at vi ikke har fått på plass noe annet enn det de kom med, sier statssekretær i Justisdepartementet Vidar Brein-Karlsen (Frp) til Nettavisen.

Les også: Varsler om økonomisk ukultur i Politiets utlendingsenhet

Tidligere denne uken uttalte også Brein-Karlsen at han ikke hadde forståelse for hvorfor det skulle bli mindre politi ute i gatene med de varslede kuttene.

Tillitsvalgte i flere politidistrikt Nettavisen har snakket med frykter for budsjettkutt. De har også sett seg lei på å ha ubesatte stillinger på grunn av dårlig økonomi og lite handlingsrom.

- Mindre handlingsrom er fordi vi mener at pengene vi bevilger skal brukes til å ansette politifolk. Derfor kommer det inn flere stillinger. At stillinger holdes ledig er noe vi er lite tilfreds med. Dette er noe som henger igjen fordi Arbeiderpartiet tillot det, forklarer Brein-Karlsen.

De varslede kuttene er også noe som bekymrer Senterpartiet (Sp). Neste år skal 27 politidistrikt slås sammen til 12 i den mye omtalte og tunge politireformen.

- Politireformen som skal gjennomføres framover kommer til å kreve mye av politietaten. Det trengs mer og ikke mindre penger i gjennomføringsfasen. Senterpartiet har pekt på behovet for omstillingsmidler, men vi frykter at regjeringen kommer til å kutte i politibudsjettene i stedet for å øke, understreker justispolitisk rådgiver Jenny Klinge til Nettavisen.

Jan Arild Ellingsen (Frp), medlem av justiskomiteen på Stortinget.

Frp vil ikke bryte løfter

Den kommende reformen er også noe Tajik fremhever, samtidig kommer hun med følgende varsku om de varslede kuttene fra Politidirektoratet.

- Det er avgjørende at politidistriktene ikke pålegges store kutt samtidig som reformen skal gjennomføres. Politireformen var ikke ment som en kuttereform fra Arbeiderpartiets side. Jeg håper ikke regjeringen har tenkt å gjøre den til det.

Både Anders Werp (H) og Jan Arild Ellingen (Frp) i justiskomiteen mener deres regjering har bidratt til å skape et mer handlekraftig og robust politi.

- Av hensyn til publikum er jeg overbevist om at det kommer tilstrekkelig med midler til å gjennomføre politireformen på best mulig måte. Jeg forventer også av min egen regjering at vi gir politiet et løft, ellers vil vi ikke være i stand til å holde våre egne lovnader og nå egne mål, sier Ellingsen til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere