RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Morten Holm (Scanpix)

Tåkelegger Munch-fakta

Sist oppdatert:
Justisministeren blir drevet fra skanse til skanse. Hva er han så redd for?

Nettavisen har i en serie artikler avslørt spillet bak tilbakeleveringen av Munch-maleriene den 31. august i fjor. Vi har sammen med VG dokumentert at Riksadvokaten har inngått en avtale som favoriserer personer i det kriminelle miljøet.

Søndag:Det hemmelige spillet avslørt
Reaksjoner:- Munch-avtale må på bordet
Siste:- Mistet all troverdighet

Men statsråden har fram til mandag benektet at han er gjort kjent med en slik avtale, eller med at det har foregått forhandlinger med kriminelle om tilbakeleveringen av Munch-skattene.

Først mandag innrømmet han overfor Nettavisen at han hadde vært i et møte med Riksadvokaten der tilbakeleveringen av Munch-bildene var tema.

- Vi ville forsikre oss om at det ikke var inngått noen avtaler om soningforhold eller som begrenser domstolens adgang til å straffe de involverte, sa han.

Bekreftelsen
Storberget la til at han hadde fått disse forsikringene av Riksadvokaten, men ville ikke si mer om møtet.

Da Nettavisen senere spurte Justisdepartementet om når møtet hadde skjedd, bekreftet departementet først at dette hadde skjedd på et av de ordinære møtene mellom statsråden og Riksadvokaten. Men de ønsket ikke å tidfeste dette. Informasjonsleder Kathrine Kjelland skrev følgende på mail «Det er ikke naturlig å datofeste noe særskilt møte der denne saken har blitt tatt opp spesielt».

Kjelland gjorde ikke noe forsøk på å dementere Storberget.

I tillegg bekreftet justisdepartmentets seniorrådgiver Gunnar Johansen to ganger overfor Nettavisen at Storberget hadde tatt opp forhold rundt Munch-saken i et møte med riksadvokat Tor-Aksel Busch høsten 2006. I følge Johansen ønsket statsråden å bli forsikret om at det ikke var inngått noen avtaler om soningsforhold eller som rokker ved domstolenes myndighet.

Dementiet
Mandag kveld sendte Justisdepartementet ut et dementi, der det hevdes at Storberget «ikke har deltatt i noe møte med riksadvokaten om etterforskningen av Munch-saken slik TV 2 og TV 2 Nettavisen hevder».

Dette kan vanskelig oppfattes som noe annet enn et forsøk på tåkelegging av fakta fra Storbergets side.

I samme dementi slår Departementet seg på munnen ved å stadfeste at Storberget har diskutert temaet om avtaler med kriminelle med Riksadvokaten – «på generelt grunnlag».

Pladask
Det som gjenstår er å avklare hvorfor justisministeren har så vanskelig for å innrømme at han har vært involvert i Munch-saken. Påstandene om at Storberget har diskutert saken med Riksadvokaten «på generelt grunnlag» og «i ordinære møter» faller pladask. Som departementet selv peker på i sitt dementi, ble debatten utløst av spørsmål fra Høyre og Fremskrittspartiets stortingsgruppe i september i kjølvannet av at Munch-bildene var funnet.

Vi forstår Storbergets frykt for å måtte innrømme at han som justisminister har diskutert Munch-saken med Riksadvokaten. I så fall har han brutt det strenge skillet som skal være mellom domstolene og politiske myndigheter. Men skadevirkningen ved å late som at han ikke har kjent til saken, er så mye større. Storberget bør derfor snarest legge alle kortene på bordet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere