RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tallene du ikke vil tro: Det regnet klart mest på onsdager

Bare én av 13 onsdager i sommer har vært helt uten nedbør, mens fem har hatt 17 millimeter eller mer. Har du noen teorier om det er helt tilfeldig?
Bare én av 13 onsdager i sommer har vært helt uten nedbør, mens fem har hatt 17 millimeter eller mer. Har du noen teorier om det er helt tilfeldig? Foto: Ralf Haga
Sist oppdatert:
Denne tirsdagen og onsdagen må du ta fram regntøy og paraply igjen. Nytt OBS-varsel er på vei.

(OP.no): – Jeg tror du må være den første journalisten som har spurt om dette, ler vakthavende meteorolog Espen B. Granan.

Han har selvfølgelig ingen vitenskapelig forklaring på hvorfor mer enn en tredjedel av alt regn i sommer, har falt over Vestfold på onsdager.

Men Granan blir litt over gjennomsnittlig engasjert.

– Dette er det ikke mange som har tenkt på å gjøre tidligere, jeg tror jeg må gå i gang og se hvordan det har vært på Blindern, sier Granan, som sitter i Oslo.

Det har vi selvfølgelig gjort allerede. Vi har sammenlignet regnværet i Vestfold med Blindern og Bergen.

Og resultatet er mildt sagt oppsiktsvekkende.

Skyhøye forskjeller

Fakta: Slik fordelte regnet seg på ukedager

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Melsom målestasjon

■ Mandag: 31,7

■ Tirsdag: 32,7

■ Onsdag: 127

■ Torsdag: 67

■ Fredag: 15

■ Lørdag: 17,6

■ Søndag: 35,9

Totalt: 326,9

Holmestrand

■ Mandag: 30,2

■ Tirsdag: 40

■ Onsdag: 147,6

■ Torsdag:93,2

■ Fredag: 29

■ Lørdag: 14

■ Søndag: 35

Totalt: 389

Blindern

■ Mandag: 30,3

■ Tirsdag: 14,3

■ Onsdag: 99,7

■ Torsdag: 84,9

■ Fredag: 13,8

■ Lørdag: 15,3

■ Søndag: 29,6

Totalt: 287,9

Bergen

■ Mandag: 65,7

■ Tirsdag: 46

■ Onsdag: 65,9

■ Torsdag: 60,3

■ Fredag: 48,6

■ Lørdag: 57,4

■ Søndag: 67,6

Totalt: 411,5

Denne sommeren har generelt vært kjølig, men værgudene har vært snille med Vestfoldingene når det gjelder helgeværet – når folk flest har fri.

Værgudene har i følge værstatistikken på yr.no nemlig bokstavelig talt pøst på med nedbør på to ukedager.

Onsdag er den klart våteste dagen i Vestfold. 127 av 326 millimeter ved Melsom målestasjon i Stokke fra 1. mai til 31. august kom på denne dagen, over 28 prosent.

Torsdag er nest våtest, langt unna onsdagsnivået, men likevel fuktig.

Til sammenligning kom det til sammen bare 15 millimeter nedbør på til sammen 13 (!) fredager, bare en åttendedel så mye!

Over 60 prosent i Holmestrand

Hvis vi legger sammen onsdag og torsdag kom 59 prosent av nedbøren på Melsom disse to dagene. Statistisk sett burde det vært 14 prosent på hver dag, og 28 prosent for onsdag og torsdag til sammen.

Tallene bekreftes ved målestasjonene både i Re, Holmestrand. I Vestfolds nordligste by er statistikken ytterligere forsterket. I Holmestrand kom det nemlig 147 millimeter onsdagsregn i sommer, og 93,2 på torsdager. Det tilsvarer over 60 prosent.

Lørdager var heldig nok den beste dagen her, med bare 14 millimeter regn den første dagen i helgen.

Verre enn Bergen på onsdager og torsdager

Men så tilbake til spørsmålet til Granan. Er det slik andre steder i landet?

Vi gjorde en rask sammenligning med Blindern i Oslo og regnets hjemby Bergen.

Det vi først og fremst kan slå fast er at bergenserne ikke har vært like heldige med tanke på helgeværet i sommer. Der regner det stort sett like mye også på hver ukedag og søndag er knepent verst: 67,6 millimeter. Onsdag er nest våtest med 65,9 millimeter, mens den beste ukedagen er tirsdager, med «bare» 46 millimeter til sammen på 13 sommertirsdager.

På Blindern er også onsdag den verste dagen, men bare knepent foran torsdag. Også her har over 60 prosent av regnværet i løpet av sommeren falt på onsdager og torsdager.

Nytt OBS-varsel, så finvær til helga. Selvfølgelig

De siste ukene har det stort sett vært en fast oppgave for meteorologisk institutt å sende ut OBS-varsel for deler av Østlandet.

Det har de også gjort denne mandagen, og varsler om kraftige nedbørsmengder over Vestfold tirsdag og selvfølgelig ... onsdag hvor det lokalt kan komme nesten 40 millimeter:

«OBS-varsel for Vestfold, Østfold, Oslo og Akershus: Tirsdag ventes store nedbørmengder. Lokalt kan det komme 30-40 mm i løpet av 24 timer. Lokalt kraftige vindkast, utsatte steder nordøstlig opp i 20 m/s. Onsdag ventes også mye nedbør».

– Men etter noen regnværsdager, og litt fare for nedbør fredag, er det ting som tyder på bedre vær i helgen, og noen dager etterpå. Da får vi en dreining der været kommer mer fra nordvest og vest, og da faller som oftest nedbøren i fjellet, fastslår Espen B. Granan.

PS! Måleresultatene for nedbør i Sandefjord og Larvik er ufullstendige i sommer.

Les flere nyheter på Østlands-Postens nettsider her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere