RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tannkjøttsykdom uten å vite det?

(Liv Ekeberg/TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
- Du kan ha tannkjøttsykdom uten å vite det, svarte tannlege Johan Øiestad på nett-treff. Han fikk spørsmål om alt fra tannbleking til tannlegeskrekk. Les svarene.

- Det står så dårlig til med norske tenner at tannhelsen er satt 30 år tilbake i tid, mener tannlege Johan Øiestad.

På nett-treff mandag var leserne opptatt av hvorfor legebesøk her til lands er subsidiert av staten, mens vi må betale tannlegeregningen selv.

Øiestad oppfordrer folk til å legge press på politikerne for at staten skal dekke deler av tannlegeregningen for alle.

Saft like ille som brus
Fersk statistikk viser at hull i tennene blant barn er et stadig økende problem. Dårligst er tannhelsen i Finnmark , der tolvåringer har dobbelt så mange hull i tennene som jevnaldrende i Østfold. Det økende forbruket av brus til hverdags gir hull, og selv sukkerfri brus skader tennene. Også saft er Øiestad skeptisk til.

- Saft har lang sukkertid i munnen og sukkeret er mer omsettelig (spiselig) for bakteriene i munnen som omgjør sukker til syre. Det er stadig syreutvikling med derpå fallende ph-verdier som gjør at det dannes hull, svarte Øiestad på spørsmål om hva som var mest skadelig av saft og sjokolade-pålegg.

Mister tennene
- Tannkjøttsykdommer rammer mellom 10 og 15 prosent av landets voksne befolkning i alvorlig grad, og man kan gå med sykdommen lenge uten å merke det, sier Øiestad, som er spesialist på tannkjøttsykdommer.

Ofte oppdages faktisk ikke sykdommen før tennene blir løse, eller i verste fall faller ut. Dette gir både fysiske, psykiske og sosiale konsekvenser for stadig flere voksne.

  • Les alle svarene her:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere