*Nettavisen* Nyheter.

Tapte 2,7 mill. hver dag

En av disse tapte en milliard på børsen i år. Gjett hvem.

22.12.06 14:31

2006 var fylt av oppturer og nedturer, og NA24 fulgte dem tett. NA24s redaksjon har kåret årets vinnere og tapere i næringsliv, media og politikk.

Årets tapere 2006

Idar Harry Vollvik:
Investor Idar Vollvik er den soleklare taperen i 2006. Året før ble han steinrik på å selge aksjene i mobilselskapet Chess. Suksessen så ikke ut til å ta noen ende. Det ble også kjent at han var en av de største aktørene på Oslo Børs, og i starten av året var hans ulike hopp og sprell i markedet hete samtaleemner.

Men som mange spådde, gikk det galt. Vollvik har tapt rundt en milliard kroner i aksjemarkedet, og mye av gevinsten gikk ut igjen av vinduet. Ikke bare det. Hans forsøk på å bli en av de store guttene i aksjemarkedet førte til at Kredittilsynet har anmeldt den kjente investoren for brudd på verdipapirhandelsloven.

Han har dessuten emigrert til Spania, etter sigende for å få ro fra pressen og oppmerksomheten. Den samme oppmerksomheten som sørget for at mobilselskapet han bygget fikk ekstremt mye oppmerksomhet.

Odd Eriksen:
Helten fra Cato Air som ikke ble næringshelt. Eierskapspolitikken var det han forsøkte å profilere seg på, men verktøykassen som etter hvert ble til smykkeskrinet, fenget hverken blant næringslivets folk eller i opposisjonen.

Hans politiske svennestykke, stortingsmeldingen om eierskap, ble utsatt flere ganger. Til slutt fikk han den i retur fra misfornøyde partifeller og et hoderystende embetsverk. Til slutt måtte han returnere selv, til Helgelandskysten.

Kristine Moody:
Hun kom inn som et frisk pust i Presse-Norge som redaktør for nyhetsmagasinet Memo. Hun lovet nye vinkler, og et magasin med internasjonalt tilsnitt. Vi ventet på at regjeringen og andre maktmennesker skulle bli tatt med buksene nede. Men i stedet ble det Moody som fikk kjørt seg. Allerede første sak ble sendt rett til PFU, og siden fortsatte det.

Eieren Dagbladet hadde gitt prosjektet to år, men det ble et halvt. Og eieren kastet vekk 25 millioner kroner.

Årets vinnere

Kjell Inge Røkke:
Kjell Inge Røkke er den ubestridte vinneren i 2006. Fiskeren fra Molde slo i år gjennom som den største industribyggeren i Norge siden Sam Eyde og Christian Birkeland. Man skal ikke mange år tilbake før Røkke gjorde det kunststykket å både bli assosiert med ordene Konkurs, enormt forbruk og 24 toaletter på hytten.

I dag er Aker-systemet, som Røkke har bygget opp, den ledende industrielle kraften på Oslo Børs. De har virksomhet innen alt fra fiskeri til bygging av verdens største cruise-skip. Fiskeren fra Molde har også satset utradisjonelt – han har alltid gått stikk i strid med hva som er gjengs oppfatning. Hvem ville satse på den norske verftsindustrien i Norge for fire år siden?

Røkke satset og vant.

John Fredriksen:
John Fredriksen fortjener en plass på listen over årets vinnere. Sammen med sin finansielle våpendrager Tor Olav Trøim har han bygget opp en gigant. Fredriksen startet som løpegutt for et skipsmeglerfirma, men har siden bygget opp verdens største tankrederi. Det er imponerende i seg selv, men de siste årene har ikke Fredriksen vært mest kjent for shipping.

I fjor gjorde han en rekke spektakulære transaksjoner som overrasket mange – blant annet et raid av Pan Fish. Flere raid, blant annet mot Smedvig gjennom riggselskapet Seadrill. I dag rår Fredriksen over et stort industriimperium. Og markedet har virkelig gått Fredriksens vei. Rigg-ratene har steget til himmels samtidig som laksemarkedet sjeldent før har sett sunnere ut.

Gerd-Liv Valla:
Gerd Liv Valla satset 15 millioner kroner på Arbeiderpartiets landskamp i fjor og fikk tilbake med renter. Partiet sto tilbake som seierherre etter valget i september, og Valla fikk betalt i form av makt .

Nå svinger hun makten rundt lillefingeren, samarbeider tett med NHO-direktør Finn Bergersen jr. og får det stort sett som hun vil. Hun vant i lønnsoppgjøret, etter angivelig å ha lagt press på regjeringen og vant i sykelønnsstriden etter en full front med partene i arbeidslivet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.