RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tapte for vannmassene

Sist oppdatert:
Per Hellumsbråten har i over ett døgn jobbet med å få kontroll over campingvognene på plassen sin. Til slutt måtte han gi tapt.

ROLLAG (Nettavisen ): Rollag sentrum er nærmest avskåret fra resten av omverdenen. Nettavisen fulgte innbyggernes kamp mot vannmassene.

SE BILDESERIE NEDERST I SAKEN

- Jeg stod opp klokka tre natt til onsdag, da det ble meldt om at vannet steg raskt. Etter hvert forsøkte vi å få tak i eierne av de mest utsatte vognene, men det meste av arbeidet med å flytte vognene har jeg gjort selv, sier Per Hellumsbråten.

Han er innehaver av Holmen camping i Rollag, en campingplass som har eksistert siden 50-tallet. Vannet har steget flere meter opp på resepsjonsdøra, og det er mulig å kjøre båt nesten helt opp til fylkesveien.

Unik tjeneste: Sjekk været på mobilen
GRATIS OPPSETT: Følg utviklingen på mobilen

- Jeg kan ikke huske at det har vært så mye vann her noen gang, sier Hellumsbråten.

Fløt avgårde
Et tjuetalls vogner har blitt flyttet bort fra plassen, mens flere av hyttene nå står i fare.

For å gå over det tidligere så koselige tunet, må man nå ha vadestøvler på. Hellumsbråten rakk ikke flytte alle vognene før vannmassene overtok campingplasstunet, så et par vogner har blitt tjort fast – en til en stor traktor. To campingvogner forsvant likevel i vannmassene.

Få oversikt: 19 veier flomstengt

- Onsdag ettermiddag var det en vogn som fløt rundt på området. Vi forsøkte å få kontroll over den, men den forsvant etter hvert i elva. Også ytterligere en vogn forsvant for oss, men den fikk brannvesenet kontroll på litt nedi her, forteller Hellumsbråten.

Selv om situasjonen er fortvilende, forholder Hellumsbråten seg nokså rolig. Han har gjort det han kan for å forhindre flere skader på bebyggelsen.

- Vi har vært litt bekymret for flere av hyttene som står på en liten topp her borte. Vannet stiger faretruende fort, og det skal ikke mye til før disse også står under vann. Resepsjonen er et stort, laftet hus, så det skal nok klare seg, mener han.

SUPERSØK:Været 700.000 steder - NÅ
NYTTIG:Været på mobil
Se siste værmelding på TV 2 Sumo

Båtførere
Brannvesenet har mange tøffe timer både bak og foran seg. Brannmann Roy Toverud er en av dem som har holdt på lengst så langt.

- Det nærmer seg ett døgn, men det må gå. Nå blir det å være pumpevakt noen timer framover. I tillegg skal vi kjøre folk til og fra sentrum, forteller Toverud.

Veien inn til Rollag sentrum er helt avstengt, og det er ikke mulig for biler å komme seg verken inn eller ut. Dette skaper problemer for bygdas vareforsyning, og ikke minst for fabrikken Kongsberg Automotive som gjerne skulle ha sendt varene sine ut.

Vannet stiger time for time. Innbyggerne er enten heldige å bli skysset over i båt, eller så må de ta beina fatt over et jorde. Noe som ikke anbefales – smertelig erfart av Nettavisens utsendte. Godt fottøy hjelper ikke når vannet står en til over knærne.

Stiger merkbart
Brannmennene Roy Toverud og Arild Gudmundsen tar Nettavisens journalist med på båttur. Den ville elva har blitt til en stor innsjø. Halmballene flyter rundt båten, mens strømledningene faretruende nærmer seg vannflaten. Bygdas renseri og vannstasjon er foreløpig de to husene som har hatt størst problemer med vannmassene. Vannstasjonen måtte stenges for flere timer siden, noe som innebærer at de knappe hundre husstandene ikke får tilgang til reint vann. Noe som i beste fall kan sies å være ironisk, når man ser de store vannmassene.

- Det er ikke mer enn en time siden vi var ute sist, og vannet har helt tydelig steget siden da, sier Gudmundsen mens han manøvrerer mellom buskasene som tidligere stod ute på de langstrakte jordene.

Han og bygdas andre innbyggere er glade for at ikke mer av bebyggelsen ligger ned mot elva. Gudmundsen har så langt ikke hørt om noen som skal ha store problemer med husene sine.

- Noen har fått inn litt vann eller fuktighet i kjellerne sine, ellers er det ikke meldt om større ting. Forhåpentligvis stiger ikke elva mer nå, for da kan flere få problemer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere