*Nettavisen* Nyheter.

Tar 3100 kr timen

Valla-granskerne tar seg godt betalt. Meget godt. Se tallene.

30.01.07 20:00

Granskningsleder av Valla-saken, advokat Jan Fougner, skal ha mellom 2.600 og 3.100 kroner timen pluss moms for granskingsjobben.

Superlønnen til Fougner gjør at kostnadene til granskingen kan komme opp mot 400.000 kroner uka. For dersom de tre øvrige oppnevnte medlemmene av utgranskingsutvalget, førstelagmann Nils Erik Lie og advokat Kristin Nordmann krever tilsvarende timelønn, kommer timelønnen for utvalget opp i 10.000 kroner.

Per Østvold, leder i Norsk Transportarbeiderforbund, mener granskingen er verdt hver krone.

- Dette har vært en så kjempemessig sak i media og på alle måter at det er verdt hver eneste krone, sier Østvold til Nettavisen.

Ifølge Aftenposten kommer andre eksperter som kan hentes inn også til å få lønn. Granskingen av Valla-Yssen- saken kan dermed komme opp i flere millioner kroner, ifølge avisa.

Verdt penga
Per Østvold legger til at hvis regningen ender på en million kroner, så blir det i overkant av én krone per LO-medlem.

LO har idag 830.000 medlemmer er organisert i fagforbund tilsluttet LO.

- Jeg tror de fleste LO-medlemmene synes det er verdt det, sier Østvold.

Samtidig konstaterer Østvold at timelønnen til granskerne er en timebetaling han og andre bare kan dørmme om.

- Men skal man først ha en gransking, må man finne ekspertene. Det koster. Dette tror jeg ikke LO får noe kritikk for, sier Østvold.

Leder i Norges Fengsels- og friomsorgsforbund er enig i pengebruken.

- Jeg vil si det sånn, de får koste det de må. Det er en investering som må tas uansett, sier Geir Bjørkli i Norges Fengsels- og friomsorgsforbund til Nettavisen.

Nettavisen har vært i kontakt med flere andre forbund, som viser til at jobben må gjøres, og at LO får betale det det koster.

Uten mandat
Granskingsutvalget har fått frie hender av LO i forbindelse med granskingsjobben.

- For å legge minst mulig føringer på utvalgets arbeid, har LO valgt å ikke spesifisere mandatet ut over det som ble vedtatt i sekretariatet 22. januar 2007. Tolking og avgrensing av mandatet overlates til utvalget. Det overlates videre til utvalget å ta de kontakter og foreta de avklaringer som er nødvendig for å belyse alle sider av saken, heter det i en pressemelding fra LO som ble sendt ut mandag.

Granskingen skal etter planen være ferdig før påske. Fougner sa mandag til pressen at han regner med å være ferdig på noen uker.

Granskingsleder Jan Fougner er en av Norges fremste arbeidsrettsadvokater. Han arbeider hovedsakelig med prosedyre knyttet til forretningsjuridiske tvister. I tillegg arbeider han også med arbeidsrett, kontraktsrett, petroleumsrett, forvaltningsrett, miljørett og erstatningsrett.

Advokaten er partner i advokatfirmaet Wiersholm, Mellbye & Bech.

I granskingsutvalget sitter også Kristin Normann, som er partner i advokatkontoret Selmer og professor dr. juris. Hun har også vært dommer i borgarting lagmannsrett.

Tredjemann i granskingsgruppen er Nils Erik Lie, førstelagmann i borgarting lagmannsrett med lang fartstid i vervet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.