Gå til sidens hovedinnhold

Tar avstand fra 11. september-advarsel

Oslo-politiet roser arrangørene bak fredagens demonstrasjon mot islamhets. Islamsk Råd tar avstand fra 11. september-uttalelser.

OSLO (Nettavisen): Det norske muslimske miljøet var splittet før karikatur-demonstrasjonen fredag. Paraplyorganisasjonen Islamsk Råd hadde på forhånd vært ute og frarådet deltakelse, blant annet av frykt for at demonstrasjonen kunne tiltrekke seg ytterliggående elementer og bråkmakere. Likevel samlet demonstrasjonen på det meste rundt 2500 mennesker.

Lørdag klokka 14 startet en ny demonstrasjon fra Jernbanetorget, denne gangen med barn i fremste rekke og paroler som «Islam er ikke fienden» og «Stopp rasisme mot norske muslimer».

Advarte mot norsk «11. september»
En av appellene under demonstrasjonen fredag har i ettertid skapt reaksjoner.

Foran mikrofonen på Universitetsplassen sa Mohyeldeen Muhammad dette, ifølge TV 2 Nyhetene:

- Når vil norske myndigheter og deres media forstå alvoret i dette her? Kanskje ikke før det er for sent? Kanskje ikke før et 11. september på norsk jord? Dette er ingen trussel, det er en advarsel.

Høyre-leder reagerer
Uttalelsen fikk Høyre-leder Erna Solberg til å be norske muslimer dempe ordbruken.

- Jeg tror man bidrar til å sette norsk integreringsdebatt flere steg tilbake. I dag har muslimer i Norge fått demonstrere for det de mener har vært fornærmende for dem på grunn av at noen har brukt sin ytringsfrihet. I dag har det vært en balanse mellom ytringsfrihetene, og det er der vi må være. Ikke begynne å blande inn frykten for at noen skal begå terror på grunn av dette. Her burde muslimske ledere satt foten ned, kommenterte hun ifølge TV 2 fredag.

Islamsk Råd tar avstand fra uttalelsene
Lørdag gikk Islamsk Råd ut og tok avstand fra disse uttalelsene.

- Islamsk Råd Norge tar klart avstand fra slike implisitte trusler. Vi har heller ingen grunn til å tro at dette representativt for hverken de øvrige arrangørene eller deltagerne på demonstrasjonen, heter det i en uttalelse fra generalsekretær Shoaib Sultan.

Shoaib Sultan roser ellers deltagerne for å ha gjennomført en fredelig demonstrasjon. Videre berømmer han politiet for å ha utvist godt skjønn i forbindelse med avviklingen.

BILDESPESIAL: Demonstrasjonen i store bilder

- God dialog
Også politiet gir arrangørene ros, og håper demonstrasjonen som er varslet lørdag klokka 14 også vil gå fredelig for seg.

- Vi hadde en veldig god dialog med demonstrantene, sier operasjonsleder Even Jørstad ved Oslo politidistrikt til Nettavisen.

- Det var ingen problemer. Vi så noen antydninger til utbrudd, men dette ble det ordnet opp i, sier han.

Paroler
Demonstrasjonen fredag begynte på Universitetsplassenn, der rundt 2500 personer var samlet, både kvinner og menn, voksne og barn. Parolene hadde slagord som «Boikott Dagbladet», «Islam = fred», «Dagbladet og PST deler nasjonen i to!» og «Vis respekt for alle religoner».

Yousef Assydiq holdt en av de innledende appellene. Lørdag er det et år siden han konverterte og ble muslim.

- Vi er for ytringsfrihet, men vi vil ikke bli mobbet i avisene hver dag, sa han.

Han kom med denne oppfordringen til sine trosfeller i Norge:

- Ikke la dem se oss muslimer i raseri. Vi må vise vår avsky, men vi må også delta i debatten med respekt.

Bhatti som ordensvakt
Blant rundt 100 vakter med gule vester var også Arfan Bhatti, en av initiativtakerne til demonstrasjonen. Mange uttrykte på forhånd skepsis til at den tidligere voldsdømte mannen som ble frifunnet i Norges første terrorrettssak skulle lede islamske trosfeller ut i demonstrasjon.

Les også: Bhatti holdt vakt

Selv ville ikke Bhatti gi noen kommentarer til Nettavisen fredag.

- Jeg kan ikke si noe om dette fordi vi har bestemt oss for at ingen skal uttale seg til media. Vi vil ikke ha noe fokus på enkeltpersoner, forklarte han.

Paroler mot rasisme
Lørdag klokka 14 ble det innledet en lignende demonstrasjon fra Jernbanetorget opp Karl Johansgate og til regjeringskvartalet ved Johan Nygaardsvolds plass i Akersgata.

Nettavisens reporter på stedet melder om færre deltakere enn fredag, kanskje rundt 150. Flere barn er med.

«Ja til rettferdighet», «Våkn opp justisminister - nok er nok!», «Islam er ikke fienden» og «Stopp rasisme mot norske muslimer» var noen av parolene som var å se på plakatene.

- Det er så mange som har vist ønske om å demonstrere, at vi arrangerer en demonstrasjon også lørdag. Dette er fordi mange ikke har muligheten til å delta på fredagens demonstrasjon, uttalte Fatema Khalil, en av arrangørene, i forkant av lørdagens arrangement.

Hun bekrefter at denne vil skje på lovlig vis med tillatelse fra politiet.

- Hets og mobbing
- Det er viktig å ytre seg mot denne hetsen og mobbingen som Dagbladet nå har utsatt muslimer for. Vi må få lov til å vise at vi synes dette er leit og at vi føler oss krenket og diskrimminert. Jeg mener dette er en rasistisk illustrasjon som er med på å skape hat og fremmedfrykt i samfunnet, og slik bør det ikke være.

Khalil mener det er feil at muslimer gang på gang skal bli stigmatisert, og syns det er feil at Dagbladet peker på ytringsfriheten.

Hun understreker at lørdagens demonstrasjon ikke er en motvekt til fredagens, men at den arrangeres for at flest mulig skal få mulighet til å delta.

Reklame

Her får du oversikt over alle salgene