*Nettavisen* Nyheter.

Tar betalt for å hente søppel - dumper det i skogen

Driftsleder Oddmund Dingen i Bergen og omland friluftsråd fortviler etter at tre personer i en grønn varebil dumpet store mengder boss på Helleneset. Foto: Eirik Hagesæter (Bergensavisen)

Bedrifter lurer kunder som trenger opprydning hjemme.

BERGEN (Bergensavisen): – De bare lo rått da jeg sa jeg skulle anmelde dem for dumpingen av søppel, sier Oddmund Dingen, driftssjef i Bergen og Omland Friluftsråd (BOF).

Han har i en årrekke fortvilet prøvd å finne og få straffet de som lemper boss på friluftsområdene i Bergen.

De har oppdaget at det finnes et marked for å ta seg betalt for søpppellevering for så å dumpe det i nærmeste skogholt.

Tjener på søppelet

– På denne måten finner vi frem til helt uforstående eiere som i god tro har leid inn noen for å levere inn boss for dem, sier, Dingen.

Han og kollegaene er alltid på jakt etter spor i søppelhaugene de finner, og det var for noen år siden at Dingen oppdaget at ikke dumperen ikke alltid var synderen. På Kyrkjetangen lå det en stor haug med skrot.

– Jeg ringte opp en 80 år gammel dame i Arna. Hun ble helt fortvilet. Hun hadde hatt opprydning hjemme og i god tro hadde hun leid inn noen til å kvitte seg med søppel. Det endte på Kyrkjetangen i stedet.

Advarer

Dingen fikk nummeret til selskapet og oppdaget at de også drev med annonsering for virksomheten sin under annonseringen «Vi tar ryddejobben for deg». Han ringte selv og utga seg for å ville bli kvitt søppel.

– De ville hente søppelet for 400 kroner, forteller Dingen til Bergensavisen.

Han reagerte på den lave prisen, men fikk beskjed om at dette var den prisen de kunne tilby.

– Da jeg sa at det var vel fordi de bare lempet det i Kyrkjetangen uansett, lo han rått.

Dingen nevnte ordet anmeldelse og latteren fortsatte.

– Det er synd at selskapene skal slippe unna med slik svindel. Jeg anmeldte, oppga navn og leverte til og med alt søppelet til politistasjonen uten at noe skjedde, fortviler han.

Dingen ønsker å advare folk om å ta imot tilbud om billig levering av avfall.

– Virker prisen for god til å være sann, er den gjerne det.

Han påpeker at det juridisk er eieren av søppelet som står ansvarlig for opprydning og eventuelle kostnader.

– Jeg vil be folk tenke seg nøye om, sier han.

Både BIR og politiet i Bergen bekrefter at det foregår denne type virksomhet i byen.

– Vi vet at det finnes uprofesjonelle aktører på markedet. Leier man inn noen for å hente grovavfallet sitt hjemme så må man sjekke dem godt slik at man vet at avfallet går til forsvarlig behandling, sier Mette Nygård Havre i BIR til Bergensavisen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Disse restene fra oppussing har heller ikke funnet veien til gjenvinningsstasjonen , men havnet i Kyrkjetangen. Foto: BOF

– Hjelper ikke anmelde

Dingen i friluftsrådet har i flere år gjort grundige undersøkelser og anmeldt dem som dumper fra seg søppel. De siste årene har 14–15 grove tilfelle blitt anmeldt, men ingenting har skjedd.

– I år har jeg ikke anmeldt noen siden jeg føler jeg ikke kommer noen vei. Det er synd at politiet ikke kan bruke mer ressurser på dette. Å gi noen skikkelige bøter til noen ville nok hatt en stor preventiv effekt, mener Dingen.

Han sier at det største problemet de har er folk som tømmer ut av bilene sine ved parkeringsplasser på fellesområder. Rester fra oppussingsarbeid og firmaer er også et stort problem for mange.

– Vi er blitt rimelige flinke å spore opp hvem som eier det som blir dumpet. Halvparten av dem vi ringer kommer og rydder opp etterpå.

Dingen sier at steder som Kyrkjetangen, Skjoldbukten og Melkeviken ved Stend går igjen. Sistnevnte ligger nær gjenvinningsstasjonen på Espehaugen.

– Kanskje er stasjonen stengt når de kommer og de synes det er fint å bli kvitt søppelet likevel? lurer han. Dingen advarer også mot å ikkje få ordnet med alle papirene ved salg av biler. Han har også kommet over bilvrak som er registrert på en tidligere eier.

– Også her opplever vi fortvilte personer som hadde solgt en bil for flere år siden og fått beskjed om at kjøper skulle ordne med alle papirene. De får plutselig ansvarlig for et bilvrak.

– Vi anbefaler derfor alle å være nøye med papirene om de skal kvitte seg med søppel eller selge bil, sier Dingen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

En privatperson var tydligvis ferdig med bilen sin. Her fra Kyrkjetangen. Foto: BOF

Trenger bevis

Politiet i Bergen sier at det kan være vanskelig å løse saker om dumping av søppel, men ønsker anmeldelser.

– Vi har ofte ikke konkrete bevis på hva som har skjedd og sliter dermed med å løse sakene, sier Gunnar Fløystad, leder for påtaleenheten i politiet til Bergensavisen.

Har ikke tall

På grunn av registrering av anmeldelsene av søppeldumping i mange forskjellige kategorier, har ikke politiet tall på hvor mange tilfeller som anmeldes i året, men disse sakene dukker opp fra tid til annen. Politiet innrømmer at det kan gå tid mellom sakene som løses.

– Likevel oppfordrer vi sterkt til å anmelde denne type grov forsøpling. Finner vi et mønster og har grunn til å tro at dumpingen skjer systematisk, er det viktig at vi tar tak i det. Vi er enig i at det er lurt å sette et eksempel med å vise at dette ikke er akseptabelt, sier han.

Han påpeker likevel at politiet ikke rekker over alt, og at ressursbruken må prioriteres hardt.

– Å nøste opp i slike saker tar mye tid, så det er en stor fordel om vi har så my informasjon som mulig på forhånd. Miljøkriminalitet noe vi ser alvorlig på, og det å anmelde kan gjøre det lettere for oss å avsløre store saker.

Useriøse aktører

Ole Bjørn Mevatne jobber med miljøkriminalitet i Hordalands-politiet.

– Finner vi ut hvem som står bak kan vi gi bot på 500 000 kroner, sier han.

Politiet ser særlig alvorlig på det om regnes som farlig avfall og blir dumpet i naturen.

Han kjenner også til at det ikke er alltid aktørene som tilbyr å levere søppel for andre er like seriøse.

– Som andre bransjer ser vi også useriøse aktører her, sier Mevatne.

Les flere saker i Bergensavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.