RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tar et oppgjør med PSTs prosentregning

OMSTRIDT TRUSSELBILDE: Politiets sikkerhetstjeneste (PST) får kritikk for sine metoder for å angi terrorfaren.
OMSTRIDT TRUSSELBILDE: Politiets sikkerhetstjeneste (PST) får kritikk for sine metoder for å angi terrorfaren. Foto: Audun Braastad (NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
- En uheldig metode, sier sikkerhetsekspert om PSTs terrortabell.

Eksperter kritiserer PSTs terrortabell der etaten oppgir prosentvis sjanse for terror, skriver Klassekampen.

Ble innført i fjor

PST lanserte sin nye metode etter terroralarmen i sommer. På en tabell over sannsynlighetsgrader angir man at bruken av det norske ordet "sannsynlig" skal betegne 60-90 prosent sjanse for at noe inntreffer. "Meget sannsynlig" skal tilsvare mer enn 90 prosent, mens "like sannsynlig som usannsynlig" skal tilsvare 40-60 prosent sjanse.

- 60-90 prosent terrorfare

Fra november har PST oppgitt at det er mellom 60-90 prosent sannsynlig at Norge blir rammet av terror det neste året. Samtidig ble alle norske politipatruljer bevæpnet.

- Dette er en uheldig metode, både faglig og somm kommunikasjon utad, sier sikkerhetsforsker Karsten Friis ved NUPI til Klassekampen.

Friis' innvending er at man går fra en subjektiv til en objektiv framstilling, der den faglige vurderingen framstår som fakta.

Seniorrådgiver Martin Berntsen i PST sier til Klassekampen at dette er interessante synspunkter og at det er vanskelig å kommunisere en vurdering av en mulig hendelse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere