*Nettavisen* Nyheter.

Tar falske helsearbeidere hver uke

Foto: ILLUSTRASJONSFOTO

Hver uke tas sykepleiere og leger som jobber uten autorisasjon i Norge. Utenlandske fagfolk innleid av vikarbyrå er overrepresentert.

Det opplyser direktør Per Haugum ved Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (Safh) til Tidsskriftet Sykepleien. Nå ber han arbeidsgiverne skjerpe seg.

Safh har registrert rundt 110.000 offentlig godkjente sykepleiere i sine databaser. Men etter inntoget av vikarbyråene og utleie av helsepersonell tok av, har det blitt langt vanskeligere å holde oversikten, skriver Dagsavisen. Blant annet har mange av vikarbyråene utenlandsk adresse, noe som gjør det vanskeligere å innhente informasjon om autorisasjoner av personell.

I går startet Helsetilsynene i landets fylker kartleggingen av i hvilken grad arbeidsgivere foretar den nødvendige kontrollen av ansatte og innleid arbeidskraft.

Gjennom inspeksjoner er det alt avslørt flere alvorlige saker mot helsepersonell fra utleie- og formidlingsbyråer. Flere saker hvor helsepersonell med et alvorlige rusproblemer dukker ofte opp.

- Det er livsfarlig å si at det er en overvekt, men det er en del navn av utenlandsk opprinnelse, og vi har en mistanke om at disse er overrepresentert, sier rådgiver Bjørn Jamtli i Statens Helsetilsyn til Dagsavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.