*Nettavisen* Nyheter.

Tar ikke ansvaret for listerot

PHUKET (TV 2 Nettavisen): Ambassaden i Thailand tar ikke på seg ansvaret for rotet med savnetlisten. - Vi har videreformidlet informasjon hjem. Det er myndighetene sentralt som har opplyst om tall, sier ambassadør Ragne Birthe Lund.

03.01.05 20:19

- Vi har basert vår informasjon på opplysninger fra overlevende. I tillegg har det vært en UD-sentral hjemme som pårørende har kunnet ringe til, sa ambassadør Ragne Birthe Lund under en pressekonferanse i Phuket i Thailand mandag.

Siden flomkatastrofen i forrige uke har UD fått sterk kritikk for mangelfulle lister over norske savnede. På et tidspunkt opererte UD med 462 savnede nordmenn og over 900 mulig savnede. De første tallene som ble lagt fram av Kripos mandag, viste 275 norske savnede. I løpet av dagen ble tallet redusert til 150.

Meldte ikke fra
Norges ambassadør i Thailand, Ragne Birthe Lund, forklarer overrapporteringen fra UDs side med at ambassaden har basert seg på tall fra pårørende som har meldt fra om savnede. Dessuten forlot mange nordmenn Thailand etter flomkatastrofen uten å melde fra, hevdet hun.

-Vi som har jobbet her har tatt i mot informasjon. Det har blitt gjort forsøk på finne savnede av helseteamet. Mange forlot Thailand uten å rapportere det. Jeg vil understreke at informasjon vi fikk fra overlevende ble videreformidlet til fagmyndighetene (Kripos, red. anm), fortsatte hun.

Viderformidlet
Hun ønsket heller ikke å kommentere hvor feilkildene kan ha ligget.

- Jeg har ingen informasjon om hvilke feil Kripos har funnet. Vi har vært en mottakssentral for savnede. Vi har videreformidlet informasjon hjem. Det er myndighetene sentralt som har opplyst om tall, sa hun.

På spørsmål om ambassaden har bidratt til å mislede en nasjon, svarte Ragne Birthe Lund:

- Dette har ikke vært et forsøk på å mislede en nasjon. Men vi har tatt en forsiktig linje for ikke å avskrive noen. Jeg tror mange navn har vært skrevet feil og skrevet på forskjellige måter, sa ambassadøren.

Hun innrømmet at de 900 som på et tidspunkt ble rapportert som mulig savnede, ikke lenger i søkelyset.

-- Vi kan nok avskrive disse som savnede, sa hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.