*Nettavisen* Nyheter.

Tar ikke Frp på alvor

Høyresiden har fått flest mandater i Oslo, og nå vil varaordfører Svenn Kristiansen (Frp) true seg inn i byrådet. Men verken KrF eller Venstre tar truslene på alvor.

Maktkampen om byrådet i Oslo er i full gang etter at mandatfordelingen endelig ble klar. Fremskrittspartiet krever en plass i byrådet sammen med Høyre, men både Venstre og KrF nekter byrådssamarbeid med Frp.

- Jeg har fått klar beskjed fra mine velgere og årsmøtet at vi ikke lenger kan finne oss i å ikke sitte i byrådet, sier Svenn Kristiansen (Frp) til TV 2 Nettavisen.

Frp vil stemme på sin egen ordførerkandidat og sitt eget budsjett hvis partiet ikke får gehør for sitt krav.

- Jeg regner med at de andre partiene vil gjøre det samme. Da vil vi ende opp med Ellen Horn (Ap) som ordfører, siden Ap har flest mandater. Ingen kan klandre oss for det, sier Kristiansen.

- Ingen maktendring
Fylkessekretær Leif Andre Løkke i Oslo KrF sier på sin side at den politiske situasjonen etter valget ikke er endret betydelig.

- KrF har tapt ett mandat til Venstre og Høyre har tapt tre mandater. Derfor kommer vi ganske likt ut slik som det var før valget.

- Mange vil si at KrF er arrogante når partiet med sine to mandater ikke vil sitte i byråd med Frp som har ti mandater?

- Nei, dette handler om hvilke partier som står oss nærmest. Vi må lage en situasjon som fungerer i det daglige, hvis ikke blir det en dragkamp med daglige diskusjoner, sier Løkke.

Han viser til Frps holdning til privatisering som en årsak til at KrF ikke kan sitte i byråd med Frp, og avviser at det er paradoksalt at KrF klarer å akseptere Høyres privatiseringsvedtak.

- Frp går inn for privatisering som prinsipp, det gjør ikke Høyre.

Oslo Venstre tar heller ikke kravene fra Frp helt på alvor.

- Må stille mistillitsforslag
- Vi har merket oss uttalelsene fra Kristiansen, men hvis Frp vil ha makt, må de gå sammen med Ap. SV og RV om å kaste byrådet. Det har vi ikke sett at de vil gjøre, sier byrådssekretær Hulda Tronstad Nydal.

Det endelige valgresultatet viser at Arbeiderpartiet er størst med 65.002 stemmer, noe som utgjør 25,2 prosent av de avgitte stemmene i Oslo.

Ap følges av Høyre, som har 64.492 stemmer, 25,0 prosent av stemmene.

Sosialistisk Venstreparti er med sine 52.425 stemmer Oslos tredje største parti med en stemmeandel på 20,3 prosent, fulgt av Frp med 16,5 prosent av stemmene, som er 42.492 stemmer.

Sjekk valgresultatene fra hele landet her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.