RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tar oppgjør med islam

Sist oppdatert:
Kommunalminister Erna Solberg (H) krever at norske muslimer moderniserer sin islam. Hun er også kritisk til imamenes kunnskap om kultur og samfunnsforhold i vestlige land.

Kravene fra Solberg kommer etter at hun har ført samtaler med den britiske immigrasjonsministeren Beverly Hughes, skriver Aftenposten.

– Vi må få de muslimske miljøene til å konstatere at de lever i Europa, at de er en minoritetsgruppe og må bidra med noe. Det finnes ingen annen vei enn å modernisere islam i Europa, sier Solberg, som retter en spesiell pekefinger til norske muslimer:

SI DIN MENING:
Bør muslimene i Norge modernisere sin tro?
Ja
Nei, de har allerede gjort det
Nei
Vet ikke

Se resultat
– De norske islamske miljøene må komme lenger, og ser på hva som skjer i andre europeiske land. Islam i Europa må fungere annerledes enn i muslimske land, og der ligger spesielt Norge langt bak, mener Solberg.

Krav
Solberg forlanger også at det stilles krav til hvem som skal være imamer.

– De kan ikke bare hentes fra de muslimske landene, der muslimene er i majoritet. De har ingen forståelse av hvordan det er å være muslim i et minoritetsland. Da trenger de mer utdannelse, som de bør kunne få i Europa, sier Solberg.

Erna Solberg vil se nøye på den britiske regjeringens forslag om en egen seremoni med edsavleggelse for den som blir britisk statsborger.

En eksamen før norsk statsborgerskap blir innvilget er foreløpig ikke aktuelt, men hun sier til Aftenposten at det kan komme en gang i fremtiden.

Skjønner ikke
Amber Khan, talskvinne for World Islamic Mission, skjønner ikke hva Solberg mener med at islam i Europa må moderniseres.

– Og jeg skjønner heller ikke hva hun mener når hun sier at vi i Norge ligger spesielt langt bak, sier Khan.

Menigheten stiller allerede krav til sin imam.

– Han må kunne lære seg språket, og være i stand til å sette seg inn i en ny kontekst med andre kulturelle kodekser. Vår imam er lærd, og har åtte års universitetsutdannelse. Grunnen til at vi må hente ham fra et muslimsk land, er at det ikke finnes muslimske læresteder i Norge, sier Khan til Aftenposten.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere